Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Mycket höga vinstkrav på SOS Alarm

Tid att läsa
2minuter
Läst

Mycket höga vinstkrav på SOS Alarm

22 maj 2011 - 11:53
3 kommentar/er

Kravet att SOS Alarm skall redovisa högre vinst ökar enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort. Enligt styrelseordföranden Johnny Magnusson (M) ska personalstyrkan reduceras och fler samtal besvaras från andra håll i landet än där den som ringer in bor.

Bolaget har inte gett den vinst som önskades och nu har styrelsen sedan i höstas infört ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. Det innebär att mer än var tionde krona som företaget drar in som omsättning måste gå till vinst – en andel som ytterst få statliga och privat bolag når upp till.

Den ekonomiska pressen på SOS Alarm har redan gett resultat. Första kvartalet i år ökade vinsten efter skatt med 425 procent jämfört med samma period i fjol – från 2 miljoner till knappt 11 miljoner kronor.

Regionrådet Johnny Magnusson (M), som är ordförande i SOS Alarms styrelse, bekräftar för DN att bolaget just nu jobbar hårt med att redovisa ett bättre resultat.

– Vi har ett utdelningskrav på oss från ägarna som vi måste nå upp till. Vi måste vidta åtgärder för att få upp resultatet säger Jonny Magnusson till DN.

Vinstkravet är mycket högt i jämförelse med till exempel privata ambulansföretag. Enligt allabolag.se redovisades följande vinster:

Falck Ambulans AB (år 2009) 5,81% i vinst

Sirius Humanum AB (år 2009) – 1,02% det vill säga förlust

Samriten Ambulans AB (år 2010) 2,83%

Westambulans AB (år 2010) 4,62%

FAKTA OM SOS ALARM:

SOS Alarm Sverige AB ägs till 50 procent av staten samt 50 procent av Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Bolaget driver 18 SOS-centraler över hela landet.

Tillsynsmyndighet för SOS Alarm är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som bildades vid årsskiftet 2009. Tidigare var det Räddningsverket.

Avtalet om nödnumret 112 tecknas med Försvarsdepartementet. Statens ägande (50%) förvaltas av Finansdepartementet som utser den del av ledamöterna i styrelsen som staten utser.

SOS Alarms huvudkontor ligger i Stockholm och samordnar försäljning och marknadsföring, produkt- och teknikutveckling, utbildning och personalutveckling samt svarar för övergripande ekonomi- och personaladministration.

Där är 3 kommentarer

Vad är anledningen till att ett statligt och SKL-ägt företag ska gå med så mycket i vinst? Är det nödvändigt därför att de ska kunna bära sina egna investeringskostnader för teknik som RAKEL eller är det för att staten ska dra in mer pengar?
Den första anledningen kan jag köpa men inte statlig vinst på sådan verksamhet.
SOS-alarm fyller en väldigt viktig funktion som samordnare av alla nödsamtal. Det är en trygghet för medborgaren att veta att man får hjälp om man ringer detta enda nummer.
Jag anser att all akutverksamhet såsom Polis, Räddningstjänst och Ambulans ska drivas av staten och centralt är då ett statligt kontrollerat och helst drivet nödnummer.

Trist när ekonomi även i detta fall innebär en försämring för allmänheten. Syftar då bland annat på att operatören som sitter och tar emot samtalet kanske sitter 100 mil bort... lokalkännedom är ju som alla vet en viktig del och är många gånger betydelsefull vad gäller dirigering vid utryckning etc. Detta sätt att bespara leder till sämre läge och förutsättningar såväl för SOS-operatör, ambulans/räddningstjänst som för patienten/den drabbade som ringer 112..

Håller helt med dig!! Har elva års erfarenhet av upphandlad ambulanssjukvård och de negativa aspekter sådan medför, bl a vad gäller arbetsmiljö och samverkansbiten. Vart 5:e-7:e år kommer en ny aktör in och skall uppfinna hjulet på nytt! Fruktansvärt resursslöseri!!

Kan tillägga att jag inte alls är negativ till upphandling i sig men vad gäller akutverksamheter skall sådan ej utsättas för vinstintressen.