Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Personalbrist tvingar landsting att ställa av ambulans

Tid att läsa
2minuter
Läst

Personalbrist tvingar landsting att ställa av ambulans

04 juni 2011 - 08:23
2 kommentar/er

Svårigheter att få tag i ambulanspersonal i sommar har tvingat Landstinget i Dalarna att mitt i turistsäsongen stänga av en dagambulans.

Normalt är ambulansberedskapen på vardagar för Leksand och Gagnef en dygnetruntambulans och en dagambulans mellan klockan åtta och 18, men i år kommer dagambulansen i Leksand/Gagnef att ställas av de tre sista veckorna i juli.

– Vi har inte fått ihop tillräckligt med kompetent semesterpersonal, säger Åke Centervärn tf verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet till dt.se.

För att få vikariat inom ambulanssjukvården krävs sjuksköterskekompetens och både fysiska tester och körutbildning. Sjuksköterskeutbildningen är inga problem, men testerna som omfattar olika tunga lyft och bärförmåga samt bedömer om man har rätt mentalitet för att gå en kurs i ambulanskörning, är det många som inte klarar.

– Sen finns det också de som har tackat ja till att jobba hos oss, men väljer ett annat landsting där man har möjlighet till fortsatta vikariat. Något som vår ekonomi inte tillåter, fortsätter Åke Centervärn.

Dalarna är mycket populärt under sommaren och i både Leksand och Gagnef uppskattar man att befolkningen sommartid tredubblas. I Leksand betyder det cirka 45 000 personer och i Gagnef är motsvarande siffra 30 000.

Ambulanspersonal som bt.se talat med oroas över att den sänkta beredskapen inte ska vara en engångsföreteelse utan ett sätt att spara pengar?

– Några sådana planer finns inte. Däremot måste vi nu börja jobba aktivt med rekryteringsfrågorna så vi inte hamnar i samma situation nästa år, avslutar Åke Centervärn.

Där är 2 kommentarer

Att skylla på vikariebrist är bara en liten del av sanningen. Vi som jobbar här har sagt att vi löser problemet under förutsättning att vi får ersättning för det men det vill man inte prata om. Det handlar mest om pengar tydligen. Även stationen i Mora tvingas ställa en dagbil och deras personal ska hjälpa till att bemanna en dygnsbil i Älvdalen, så det luktar även lite politik om det.

Att introducera o utbilda ny personal är en stor kostnad, om man kunde lägga en del av dessa pengar på den fasta personalen, t.ex. att få x antal kronor extra för att förskjuta en veckas semester från sommarmånaderna tror jag att en del av bemanningsfrågan skulle kunna lösas utan att det blir dyrare än att enbart täcka med vikarier.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot