Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Uppdaterat kartmaterial i ambulanserna

Tid att läsa
1minut
Läst

Uppdaterat kartmaterial i ambulanserna

11 januari 2013 - 15:35
0 kommentar/er

I media förekommer efter Socialstyrelsens beslut efter en Lex Maria anmälan (2013-01-08 Dnr 9.l-50677/2012) om uppdaterat kartmaterial i Skånes ambulanser. När det gäller navigering till en sjuk eller skadad patient gäller fyra huvudprinciper inom ambulanssjukvården i Skåne.

1. Den enskilde medarbetaren i ambulansen skall vara familjär med att hitta inom sitt närområde i Skåne. Kontinuerlig utbildning sker för detta men ingår även i introduktionsutbildningen för nyanställda på arbetsplatsen inför första tjänstgöringspass. I detta ingår givetvis att kunna hitta till sjukhus och andra vårdinrättningar, att kunna välja bästa väg dagtid/nattetid, vid rusningstrafik, vägarbete mm.

2. Uppdaterat kartmaterial. I avtalet med ambulansentreprenörer finns inskrivet att kartmaterialet skall vara uppdaterat. Brister har funnits i detta framförallt i distrikt 1, 3 och 4. Falck ambulans AB som tog över driften efter Sirius Humanum i mars 2012 i dessa distrikt har vid uppföljning meddelat att man åtgärdat detta till största del.

3. GPS i ambulanserna. Digitalt kartstöd kan med fördel användas i ambulanserna. Idag har inte alla ambulanser detta eftersom det tidigare digitala kartstödet inte kan användas pga. teknikskifte av informationsbärare (mobitex till tetrasystem) nationellt i Sverige. Detta problem har alla landsting haft men i Region Skåne har det förelegat administrativa problem att starta ny upphandling av informations-/navigeringssystem till ambulanserna. Det pågår för närvarande en förstudie inför en eventuell upphandling av nytt informations-/navigeringssystem.

4. Ambulansteam kan alltid begära hjälp av ambulansdirigent (SOS Alarm AB) för navigering. Alla ambulanser är synliga via GPS för larmoperatören som via radio/telefon kan vägvisa ambulansteamet till destination.
Text RSPC - Region Skånes Prehospitala Centrum

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot