Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Bedömningsbilen

Tid att läsa
1minut
Läst

Bedömningsbilen

28 november 2013 - 09:47
0 kommentar/er

GÖTEBORG - Ambulanssjukvården i Göteborg har under senare år haft en kraftig volymökning. Detta i kombination med att många inkommande larmsamtal är svårbedömda har skapat behov av att hitta nya angreppssätt i det prehospitala arbetet.

Sedan juni 2013 finns inom Sahlgrenska som första ambulanssjukvård i landet en s.k. bedömningsbil tillgänglig dagtid.
Bilen, ett enkelbemannat utryckningsfordon med erfaren, specialistutbildad sjuksköterska med utökade befogenheter och anpassad medicinteknisk utrustning, används av SOS Alarm vid icke-akuta uppdrag där det av olika anledningar inte finns tillräckligt beslutsunderlag i larmprocessen. Enheten kan även användas vid akuta uppdrag om den är närmsta tillgängliga resurs, något som endast använts vid ett fåtal tillfällen.

Mål, förhoppningar och erfarenhet hittills:

Med tidig kvalificerad bedömning kan patienterna direkt styras till rätt vårdnivå och på så vis minska kapacitetsuttaget på ambulanserna som är mycket högt i Göteborg. Därtill minskas belastningen på akutintagen som också den är mycket hög.

Arbetssättet ökar tillgängligheten ambulans för rätt uppdrag och är ett resurssnålt och effektivt sätt att skapa uthållighet för framtiden.

Metoden har visat sig mycket framgångsrikt när det gäller samverkan mellan kommun och primärvård.

Deltagande i forskningsprojekt med Mölndals Sjukhus, Göteborgs Stad och Vårdalinstitutet som innebär, att redan etablerat arbetssätt kring ”Sköra Äldre” nu även kan användas prehospitalt och screening sker i patientens bostad. Här syns tidigt positiva resultat: Av de totalt 35 patienter som fallit ut som sköra äldre fick 27 hjälp direkt till biståndshandläggare och/eller primärvård och behövde inte transport till akutmottagningen. Vårdplanering kunde här ske redan prehospitalt vilket upplevts mycket positivt av patienter och närstående.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset