Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Regional strokejour ska ge fler snabb behandling

Tid att läsa
1minut
Läst

Regional strokejour ska ge fler snabb behandling

29 oktober 2015 - 18:01
0 kommentar/er

Pressmeddelande - 2015-10-29 10:47 CET

Regional strokejour ska ge fler snabb behandling

För att fler patienter ska få snabb tillgång till propplösande behandling, införs den 1 november en regional strokejour. Läkare på Skånes akutmottagningar kommer snabbt att per telefon kunna konsultera en läkare med specialistkunskaper inom stroke. Den regionala strokejouren ska bidra till målsättningen om en jämlik vård i Skåne.

Omkring 3000 skåningar drabbas av stroke varje år. För att minimera skadorna vid en stroke är det oerhört viktigt att snabbt få rätt behandling. Därför införs den 1 november en regional strokejour i Region Skåne, där läkare på akutmottagningen per telefon snabbt kan få råd av en erfaren strokeläkare. Idag får drygt 400 patienter akut propplösande behandling (trombolys). Målsättningen är att det ska öka till minst 600 patienter.

– Med en regional strokejour kan fler strokepatienter snabbt få propplösande behandling. Det minskar risken för bestående skador, vilket ger patienterna ett snabbare tillfrisknande och ett mer självständigt liv, säger Joakim Sandell (S), regionråd och ordförande för sjukvårdsnämnd Sus.

Strokejouren ska också bidra till att upptäcka fall som behöver avancerad behandling i form av trombektomi*. Trombektomi används när blodproppen är för stor för att lösas upp genom trombolys och denna behandling ges på Sus i Lund.

Den regionala strokejouren innebär att det finns strokekompetens tillgänglig dygnet runt för alla akutmottagningar i Skåne. Strokejouren kommer att bestå av 16 erfarna strokeläkare från de tre sjukhusförvaltningarna. Införandet av en regional strokejour är något som även rekommenderas av det nationella strokerådet.

– Det handlar om att få till en jämlik strokevård för alla skåningar. Att säkerställa att fler strokepatienter får snabbare behandling är inte enbart en stor vinst för den enskilde individen, det innebär också lägre vårdkostnad. Bara 30 fler trombolyser per år motsvarar kostnaden för jouren, säger Jesper Petersson, verksamhetschef VO neurologi och rehabiliteringsmedicin och samordnare för den regionala strokejouren.

* Vid trombektomi går man via en ledare in i hjärnans kärl och plockar eller suger ut själva proppen.

Kontakt:

Joakim Sandell (S), regionråd och ordförande för sjukvårdsnämnd Sus. Tel: 0725-54 55 69

Jesper Petersson, verksamhetschef VO neurologi och rehabiliteringsmedicin Sus och samordnare för den regionala strokejouren. Tel: 0709-41 60 07

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.