Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansens kris sänkte sommaren – men regionen håller inte med

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ambulansens kris sänkte sommaren – men regionen håller inte med

29 augusti 2016 - 22:01
0 kommentar/er

Region Gävleborg anser att ambulanssommaren har varit bra – och att den sänkta beredskapen inte inneburit någon säkerhetsrisk. Men sommaren 2016 har varit värre än normalt. Det visar vår granskning av ambulanssjukvården.

Sommaren inom ambulansen har gått bra. Så inledde Region Gävleborg det pressmeddelande, som skickades ut förra veckan, om hur ambulanssjukvården har klarat sitt uppdrag under sommaren – trots pågående personalkris.

Men bakom de fint tillrättalagda orden finns en annan bild. Sommaren 2016 har varit sämre än både 2014 och 2015. Det visar Region Gävleborgs egen statistik. Enligt uppgifter från facket kan sommaren beskrivas som den värsta på flera år.

Ambulanssjukvården inom Region Gävleborg har som mål att nå alla så kallade Prio 1-larm (där patienten är i livsfara) inom 20 minuter.

Det är emellertid ett mål som bara ett fåtal ambulansstationer i länet når upp till. Det har vår tidigare granskning visat.

Ambulanssjukvården i Gävleborg har inte nått upp till Prio 1-målet en enda gång sedan oktober 2014. Måluppfyllelsen för Prio 2-larm är ännu sämre.

Sommaren 2016 har resulterat i ytterligare sänkningar av resultatet. Efter beskedet i våras om att jour införs (som har resulterat i massuppsägningarna inom ambulansen) har måluppfyllelsen för Prio 1-larm sänkts månad för månad, från 88 procent till 85 procent hittills i augusti.

Enligt uppgifter till helahalsingland.se har den lägre bemanningen inom ambulanssjukvården också märkts av hos SOS Alarm. Icke livshotande eller akuta larm har ibland fått vänta timtals på ambulans. Uppgifterna varken bekräftas eller dementeras av SOS Alarm.

Vi dirigerar de ambulanser som landstingen ställer till vårt förfogande efter bästa förmåga. Om larmet inte är akut kan det hamna i vårt så kallade väntrum, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.

Ambulansens tillförordnade verksamhetschef Simon Nilsson står dock fast vid att sommaren på ambulansen varit bra – särskilt med tanke på de domedagsprofetior som riktades mot regionens ledning inför säsongen.

Att statistiken visar en något sänkt måluppfyllelse tar han också med ro.

Är man något så när statistiskt bevandrad inser man att en procentenhet hit och dit i ytterkanten i stort sett är försumbar. Så resultatet har varit i nivå med tidigare somrar, säger Simon Nilsson.

Region Gävleborg har journalgranskat alla akuta fall som tagit längre än 20 minuter för ambulanspersonalen att nå. Enligt Simon Nilsson visar resultatet att ingen patient lidit medicinsk skada av den längre väntetiden.

Den neddragning vi presenterade inför sommaren var ingen chansning. Den gjordes utifrån statistisk data om beläggning. Vi trodde att det skulle bli marginell påverkan på Prio 1-larm och något större på Prio 2, vilket det också blev, säger han.

Du har sagt att regionen vill tillbaka till en normal beredskap så snabbt som möjligt, innebär det att ni inte är helt trygga med den sänkta beredskapen?

För att lösa det akuta vakansläget hade vi inga andra alternativ än att ställa resurser där behovet var som lägst inför sommaren. Vi har dock ett verksamhetsmål att nå 90 procent av våra prio-1 larm inom 20 minuter. Eftersom vi ligger ett par procentenheter under det vill vi så snart som möjligt återgå till normal drift för att öka chanserna att nå dit, säger Simon Nilsson.

Helahälsingland