Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Fortsatta problem för ambulansen – ställer in utbildningar för personalen

Tid att läsa
1minut
Läst

Fortsatta problem för ambulansen – ställer in utbildningar för personalen

29 augusti 2016 - 22:12
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Region Gävleborg Vakanserna är för många och hyrpersonalen räcker inte till. Nu tvingas Region Gävleborg förlänga perioden av sänkt ambulansberedskap – samt ställa in all vidareutbildning för personalen som inte är absolut nödvändig.

På grund av personalbrist meddelade Region Gävleborg inför sommaren att ambulanssjukvårdens beredskap tillfälligt skulle sänkas.

Beskedet i våras var att fyra dagambulanser och upp till tre dygnsbilar skulle stå stilla i Gävleborg under sommaren. För att kompensera bortfallet skulle verksamheten förstärkas med bland annat extra läkarresurs, helikopter och taxi.

Nu meddelar Region Gävleborg att krisen ännu inte är över. Därmed kommer också perioden av tillfälligt sänkt beredskap att förlängas.

Ambulanser kommer att ställas i område Norr, Mitt och Söder men i vilken omfattning det kommer att ske är oklart. Det sker i samråd med med arbetarna, säger Simon Nilsson, tillförordnad chef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Målsättningen är dock att ha fler bilar i drift jämfört med semesterperioden, framförallt dagtid.

För att kunna ha så många ambulansfordon i drift som möjligt kommer Region Gävleborg att även dra in utbildningar som inte är absolut nödvändiga för verksamheten.

Är det så pass tajt att det inte ens finns tid för personalen att gå vidareutbildningar?

Både ja och nej. Det kritiska beslutet är att vi värderar fler ambulanser i drift framför fortbildning. Men vi måste också få de nyanställda i drift så snart vi kan, så deras nödvändiga utbildningar kommer vi att lösa, säger Simon Nilsson.

Enligt Region Gävleborg räcker inte hyrpersonalen till för att täcka upp vakanserna inom verksamheten. Därför måste de vidta fortsatta åtgärder.

Personalbristen beror på att våra medarbetare i större utsträckning än förutspått ställt upp i sommar genom att flytta fram sin sommarsemester och nu ska ha sin välbehövliga ledighet, och att uppsägningarna från i våras trätt i kraft, säger Simon Nilsson.

Helahälsingland

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot