Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nytt ambulansjobb fanns i Norge

Tid att läsa
1minut
Läst

Nytt ambulansjobb fanns i Norge

03 oktober 2016 - 20:22
0 kommentar/er

När landstinget i Västernorrland endast ville ha sjuksköterskor i ambulansen fick ambulanssjukvårdarna sluta. Men flera av dem har fått jobb i Norge. KA reste dit och mötte en av dem, Gert Thelin.
– Jag trivs jättebra, jag tycker allt bara är plus.

Rendalen är så där Norge­vacker där den breder ut sig framför oss. Nere i det lilla samhället Otnes arbetar numera Gert. Han öppnar dörren till ambulansstation­en där han har vakt tillsammans med kollegan Stephan Hangård. Vi slår oss ner i en skinnsoffa.

I 37 år hade han tjänstgjort som ambulanssjukvårdare i Västernorrland, nu är det här hans arbetsplats i stället. Landstingsledningen i Sverige beslutade att man bara ville ha sjuksköterskor i ambulansen och när Kommunalarbetarensenast intervjuade Gert Thelin var tonen dyster. Han sade:

– Nu känns det inte roligt att gå till jobbet längre. Vad ska vi lägga ner energi för, som vi gjort i alla år, när vi ändå måste sluta?

I dag är läget ett annat. Efter att ha skickat in alla sina betyg och kunskapsbevis har han blivit auktoriserad ”ambulansarbeidare” här i vårt västra grannland. Han har ett vikariat till och med februari.

– Man känner sig välkommen här. Dels är lönen bra mycket bättre än hemma i Sverige, dels är det trivsamt.

Sverige är fortfarande hemma, han jobbpendlar från Sundsvall, en enkelresa som tar en hel dag.

– Det är det sämsta med min situation. Ja, det blir mycket mil.

Men han och tre andra kolleger har hyrt ett hus precis vid gränsen så att de kan bo närmare jobbet. Och Gert arbetar också extra i Jämtland, ett landsting som till skillnad från Västernorrland fortfarande behöver ambulanssjukvårdare. Han gillar schemat här i Norge. Det innebär långa pass, men också långa ledigheter. 

Det finns så klart nackdelar, en av dem är språket. 

– Då är det bra att åka med en norsk kollega. Sedan lär man sig lite grann ju mer man jobbar. Men visst kan det vara svårt ibland. Då får man fråga om och försöka få patienten att tala om vad det betyder. Vissa ord lär man sig som alltid kommer igen. 

Gert säger att det är en stor trygghet att arbeta med någon som Stephan som kan området och har bott här i hela sitt liv.

Och på sjukhusen arbetar många svenskar, något som också underlättar.

– När vi skickar EKG får man ofta prata med en svensk läkare.

Kommunalarbetaren