Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

”Säg ja till hjärtstartare”

Tid att läsa
2minuter
Läst

”Säg ja till hjärtstartare”

06 oktober 2016 - 13:40
0 kommentar/er

Sverige-Den enda rimliga åtgärden är att låta även hjärtstopp ingå i lagen om skydd mot olyckor, skriver fyra debattörer.

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, endast runt 550 överlever. För att fler ska överleva behöver vi öka antalet hjärtstartare på offentliga platser.

I höstbudgeten skriver regeringen att en lag om hjärtstartare på offentliga platser innebär en detaljstyrning av sjukvården som bryter mot det kommunala självstyret. Vi menar att hjärtstartare inte faller under hälso- och sjukvård utan är en första hjälpen-insats. I dag är det exempelvis en självklarhet att det finns brandsläckare i miljöer där många människor vistas, och Sverige har sedan många år lagstiftat om skydd vid bränder. Det borde vara lika självklart att det finns hjärtstartare.

Lidandet för den drabbade är naturligtvis detsamma men långt fler dör varje år av hjärtstopp än i bränder. Förra året dog 113 personer i brand i Sverige medan runt 9 500 personer avled av plötsligt hjärtstopp. Många av dem kunde ha räddats med fler hjärtstartare.

Såväl privata verksamheter som ideella organisationer har tagit initiativ till att fler ska ha tillgång och närhet till en hjärtstartare. Ett exempel är kampanjen Hjärtsäkra Sverige där ett av målen var att dubblera antalet hjärtstartare i samhället. Det är därför glädjande att vi ser en ökning från cirka 5 000 hjärtstartare för bara sex sju år sedan till drygt 40 000 i dag. Regeringen argumenterar för att dessa initiativtagares goda vilja räcker, i kombination med det ansvar som hälso- och sjukvården redan har.

Vi delar inte den bedömningen. Det är orimligt att enkla insatser som kan rädda så många liv fortsättningsvis också ska vara beroende av ideella krafter. Regeringen menar att utplacerande av hjärtstartare görs bäst utifrån lokala förhållanden i respektive landsting. Vi tror tvärtom att det krävs samordning på nationell nivå. Ingen har i dag ett övergripande ansvar för tillgänglighet. Med en statligt eller kommunalt styrd placering av hjärtstartare kan man se till att det blir en mer rättvis och jämlik tillgång än i dag.

“På så sätt kan tillgången till hjärtstartare regleras på samma sätt som tillgången till brandsläckare.”

När det gäller hälso- och sjukvårdens ansvar oroar det oss även att ambulansens responstid vid hjärtstopp har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Det gör det än viktigare med tillgång till hjärtstartare. I dag överlever bara en av tio som drabbas av hjärtstopp, men om en hjärtstartare används innan ambulansen kommer överlever i stället sju av tio.

Den enda rimliga åtgärden är att låta även hjärtstopp ingå i lagen om skydd mot olyckor. På så sätt kan tillgången till hjärtstartare regleras på samma sätt som tillgången till brandsläckare. Vi förstår inte varför hjärtstartare och hjärtskydd skulle vara mer inskränkande i det kommunala självstyret än brandskydd. Vi vill därför uppmana folkhälsominister Gabriel Wikström (S) och regeringen att ompröva sitt beslut. Säg ja till hjärtstartare på offentliga platser och rädda fler till livet. 

Dagens Medicin