Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Kritik mot långa ambulanstransporter

Tid att läsa
1minut
Läst

Kritik mot långa ambulanstransporter

31 oktober 2016 - 15:14
0 kommentar/er

Patienter med akut livshotande tillstånd i behov av högspecialiserad vård körs i dag med ambulans från Sörmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, trots att hjälp finns att få på närmare håll.

 

Transporten till Uppsala kan från vissa delar av länet ta upp till tre timmar. Överläkaren Karin Lindell, har varit med i ambulansen många gånger och är kritisk till de långa transporterna.

– Det är längre tid än det skulle behöva vara och för några patienter kan det vara livsavgörande och framför allt kan det för de här patienterna innebära att de får mer men än de hade behövt få.

Det kan till exempel handla om patienter med allvarliga skallskador eller brusten aorta, säger Karin Lindell, överläkare på Nyköpings lasarett. Merparten av den högspecialiserade vården i Sörmland köper landstinget från Akademiska sjukhuset i Uppsala, därför skickas patienter med akut behov av bland annat neurokirurgi i dag från Nyköping till Uppsala. Men ambulanstransporten går genom Stockholm och från de södra delarna av länet kan det ta mellan två och tre timmar.

– Hamnar man i rusningstrafik eller om det är snöfall och halka så är det stressande, särskilt om man ser att patienten försämras under vägen. Vi har rätt att avbryta resan, men kommer då till ett oförberett sjukhus.

Vi blir frustrerade när vi ska åka så mycket längre med de riktigt sjuka patienterna.

Överläkare Karin Lindell

Förra året kördes tjugotre patienter, med akut livshotande tillstånd från Nyköpings lasarett till Uppsala, nästan två patienter i månaden. Men vid Universitetssjukhuset i Linköping finns den kompetens som krävs, säger Karin Lindell och den transporten tar bara omkring 50 minuter.

– Och vi blir frustrerade när vi ska åka så mycket längre med de riktigt sjuka patienterna.

Att köpa så här akut vård från Akademiska i Uppsala är inte en bra lösning tycker Karin Lindell.

– I min värld ska inte lösningarna gå ut över de allra sjukaste patienterna med livshotande sjukdomar, man kanske skulle ha funderat på om man även skulle ha upphandlat mot till exempel Linköping.

Sverigesradio

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot