Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nya sjukvårdspersonalen landar in på Helikopterflottiljen

Tid att läsa
2minuter
Läst

Nya sjukvårdspersonalen landar in på Helikopterflottiljen

08 december 2016 - 00:01
0 kommentar/er

Det har varit rusning till tjänsterna som flygande läkare och sjuksköterska på Helikopterflottiljen. Den här veckan fick de första sex en introduktionsutbildning på Malmen i Linköping och snart finns sammanlagt nio medicinska team på plats.
– Då har vi fördubblat Sveriges totala tillgång på ambulanshelikoptrar, säger Hans Rova på Helikopterflottiljen. 

 

Varje helikopterskvadron ska innehålla tre läkare och tre sjuksköterskor i flygtjänst. Linköping är klara, i Luleå pågår uttagningen och i början på nästa år står Ronneby på tur. Dit går det fortfarande att söka för den som är intresserad.

– Till skvadronen i Linköping hade vi elva läkare som sökte och hela 68 sjuksköterskor, berättar Hans Rova som är medicinsk verksamhetschef på Helikopterflottiljen.

TILLFÄLLIG ANSTÄLLNING GER DUBBEL ERFARENHET

En del har läst annonsen, en del har som Linda Holgersson tjänstgjort på andra förband och en del har som P-A Bergsten erfarenhet från utlandsmissioner. Hans Rova lyfter fram mun-till-mun-metoden som det kanske mest effektiva rekryteringsinstrumentet. Efter att ha haft ambulanshelikoptrar i Afghanistan under tre år är det många inom sjukvården som känner någon eller själv har tjänstgjort som medicinsk personal på Helikopterflottiljen.

– Vi tror att vi kan göra skillnad med vår insats, säger P-A Bergsten, som är läkare. Men en viktig drivkraft är också personlig utveckling. Det vi gör här ligger i framkant för vad vi också gör i det civila.

De medicinska teamen är alla T-anställda. Det vill säga att de har ett civilt jobb men tjänstgör i Försvarsmakten på deltid, oftast en eller ett par månader om året. Alla får förslag på ett tjänstgöringsschema för året och kan sedan komma med synpunkter på om det är någon tid som absolut inte passar ihop med den civila tjänsten. Förutom den flygande personalen har Basenheten på Helikopterflottiljen tre läkare och sju sjuksköterskor som är T-anställda som komplement till sina kontinuerligt anställda sjukvårdare.

ÖVAR FÖR ALLA SITUATIONER

De som nu fått sin introduktion ska alla tjänstgöra under Försvarsmaktsövning Aurora i september nästa år. I övrigt sker några utbildningar och andra mindre övningar där det räcker med att ha ett medicinskt team i tjänst åt gången.

Alla är en del av förbandet och är med på gemensamma aktiviteter, de har sitt eget utrymme och sin personliga utrustning som är anpassad och ligger och väntar. De står inte i beredskap men kan kallas in på kort varsel och stötta de civila resurserna i händelse av en katastrof.

– När vi har nio medicinska team klara har vi fördubblat Sveriges totala tillgång på ambulanshelikoptrar, säger Hans Rova stolt. Det finns till och med intensivvårdsutrustning inköpt för att kunna utrusta totalt tretton helikoptrar, av typerna helikopter 14 och helikopter 16.

Utrustningen är av samma typ som i en intensivvårdsambulans på marken. Behandlingen börjar direkt under luftfärden med samma målsättning som på en akutmottagning – högsta möjliga kvalitet.

– Skillnaden är egentligen bara arbetsmiljön för oss som jobbar, säger P-A Bergsten. Buller, skakningar och trånga ytor rår vi inte över men man kan alltid optimera den arbetsmiljö man har. Bra personlig utrustning, anpassad sjukvårdsteknik och utrustning och så öva, öva och öva.

Det gäller också att situationsanpassa övningarna. Att ta han om en sårad soldat i en krigszon är en typ av uppdrag, att evakuera ett strömlöst sjukhus någonstans i Sverige kräver någonting helt annat.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/12/nya-sjukvardspersonalen-landar-in/