Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Tvååring fick vänta på ambulans

Tid att läsa
2minuter
Läst

Tvååring fick vänta på ambulans

29 december 2016 - 12:40
0 kommentar/er

KIRUNA På julafton blev Lovisa Wahlbergs tvååriga son sjuk. Med 20 mil till närmaste sjukhus ringde familjen 112 - då blev beskedet att ingen ambulans fanns tillgänglig. "Jag var övertygad om att jag förlorar honom", säger Lovisa Wahlberg.

Lovisa Wahlberg bor i Luleå men var i hembyn Kuttainen, 20 mil nordost om Kiruna, för att fira jul. På julafton började hennes tvååriga son Uno plötsligt att krampa. Till en början gjorde Lovisa Wahlberg som hon brukar när Unos storebror har haft feberkramper, hon försökte kyla ner Uno. Men det hjälpte inte.

– När han började bli blå om läpparna bröt paniken ut hos mig och jag ropade att någon måste ringa ambulans. Sedan sprang jag ut på balkongen så att han skulle kylas ner, men han bara fortsatte att krampa, säger Lovisa Wahlberg.

Hennes syster ringde 112 och fick veta att ambulansen var upptagen på ett ärende till Mertajärvi några mil därifrån. SOS alarm kunde inte svara på när ambulansen kunde vara i Kuttainen.

– Man känner sig väldigt liten när man har en sådan ovisshet. Uno var vit i kroppen, hade blåa läppar, ögonen snurrade och det började komma fradga ur munnen. Jag var övertygad om att jag förlorar honom.

Ungefär en kvart senare ringde SOS alarm och meddelade att patienten i Mertajärvi hade fått hjälp från Finland och ambulansen som var på väg från Kiruna kunde fortsätta till Kuttainen. Då hade Uno slutat krampa och somnat av utmattning. Totalt höll kramperna i sig i ungefär 10-15 minuter.

– Han såg nästan död ut, jag var övertygad om att han inte skulle överleva, säger Lovisa Wahlberg.

Lilla Uno mår idag bra och är hemma i Luleå. Men Lovisa Wahlberg vill lyfta händelsen för att visa sårbarheten med de långa avstånden i länet.

– Systemet måste förändras, Kirunaborna kan ju inte lita på turen. Tänk om ambulansen hade varit på väg till Abisko istället för Mertajärvi, då hade vi fått vänta hur länge som helst, säger hon.

Helena Fredriksson Ågren är verksamhetschef vid akut omhändertagande i Kiruna.

– Vi var tvungen att dra in dagbilen i Vittangi på julafton, däremot så hade vi två dygnsbilar i Kiruna centrum. Det kan vara så att de var upptagna på andra körningar,säger hon.

Att de inte kunde bemanna ambulansen i Vittangi berodde på brist på sjuksköterskor.

– Det händer att båda bilarna är upptagna när det blir larm på larm. Generellt har vi två dygnsbilar och en dagbil och det är en bra bemanning utifrån befolkningsantalet, men det är klart att det tar tid att transportera utifrån de avstånden vi har.

http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/tvaaring-fick-vanta-pa-ambulans-10372166.aspx

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot