Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

april 2017

Landskrona-lag vann SM i ambulanssjukvård

30 april 2017 - 23:02
0 kommentar/er

Till vardags jobbar hon och kollegorna med ambulanssjukvård i Landskrona. Totalt mötte de tre andra lag i tävlingen – Falck Stockholm, Samariten Ambulans Stockholm och ett lag från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.

De fick jobba med tre olika fall, eller ”case”, som en jury bedömde.

– Första caset var en trafikolycka, en man som hade kört motorcykel och gått omkull. Och han var vaken men hade ont i sin bröstkorg. Han fick vi undersöka och sedan fick vi lägga honom så vi skyddar nacke och rygg från skador, säger Ida Åkesson.

Åmålsbor kan få vänta onödigt länge på ambulans

30 april 2017 - 23:01
0 kommentar/er

När ambulansen i Åmål är upptagen ska Säffleambulansen rycka ut – men det gör den inte alltid.

En patient med andningssvårigheter fick vänta 40 minuter extra på Åmålsambulansen för att Säffleambulansen gjorde bedömningen att tillståndet inte var så allvarligt. Patient avled dagen efter.

Det är ett av fallen som Bohusläningen rapporterar om efter att ha granskat incidentrapporter från ambulanssjukvården. 

Sjuksköterska kritiseras för att inte ha påbörjat återupplivning

28 april 2017 - 12:44
2 kommentar/er

När den medelålders mannen hastigt insjuknade i svåra kramper ringde särbon 112. Sju minuter senare var ambulansen på plats. När personalen kom in i bostaden var mannen gråblek, kallsvettig och orolig. Mellan kramperna klagade han på smärtor i bröstet och mellan skulderbladen.

Personalen bedömde att mannen snabbt behövde transporteras till sjukhus. De kontaktade 112 och begärde förstärkning i form av bärhjälp eftersom lägenheten ligger högt upp i huset och hiss saknas. Under tiden sprang ambulanssjukvårdaren ner till bilen för att hämta bärstol och bår.

Stora brister i e-hälsan inom ambulanssjukvården

28 april 2017 - 12:42
0 kommentar/er

72 procent av tillfrågade ambulanssjuksköterskor har så dåliga e-hälsoförutsättningar att de känner sig tvingade till att använda sina egna telefoner.

– Då har man på något sätt passerat en skamgräns från vårdgivarens sida när det gäller att tillhandahålla verktyg för att kunna bedriva en patientsäker vård, sade David Liljequist, förbundsombudsman på Vårdförbundet och moderator på Vitalis spår om e-hälsa inom ambulanssjukvården.

Missnöjda Sophia-studenter vill byta högskola

28 april 2017 - 12:40
0 kommentar/er

Majoriteten av studenterna på Sophiahemmet högskolas specialistutbildning för ambulanssjuksköterskor är så missnöjda med kvaliteten på undervisningen att de nu vädjar till andra högskolor om att få flytta utbildningen dit, tillsammans med sina gamla lärare.

I ett brev till Karolinska institutet i Stockholm, Uppsala universitet och Mälardalens högskola ber majoriteten av studenterna på Sophiahemmets specialistsjuksköterskeprogram med inriktning ambulanssjukvård att tillsammans med sina tidigare lärare få flytta utbildningen dit.

I Uppsala kan patienterna få blod redan i ambulansen

26 april 2017 - 22:39
0 kommentar/er

Ambulanssjukvården i Uppsala län är först i Sverige med att kunna ge blodtransfusioner redan i ambulansen, både i luften och ute på vägarna. Syftet är att förbättra vården av patienter med stora blödningar, exempelvis efter olyckor.

– Förhoppningen är att förändringen både kommer att sänka dödligheten och minska risken för komplikationer, säger Daniel Löfving, tillförordnad medicinskt ledningsansvarig läkare inom ambulanssjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

Alla bidrog till att vi gjorde ett så bra jobb”

26 april 2017 - 22:37
0 kommentar/er

Ordet terrorattack hade ännu inte nämnts över samverkansradion när överläkaren Staffan Olheden var på väg till skadeplatsen i akutläkarbilen. Men han kände instinktivt att det var fråga om ett extraordinärt läge – och ringde ett avgörande samtal till traumaenheten på Karolinska.

Single responder i drift hela sommaren

26 april 2017 - 22:36
0 kommentar/er

Ambulansverksamhetens single responder kommer att vara i gång under hela sommaren i Lilla Edet.
Single responder infördes i Lilla Edet 2013 på grund av långa insatstider. De tre senaste åren har den tagits ur bruk under sommarmånaderna på grund av personalbrist.

Sophiahemmets vd har förtroende för rektorn

23 april 2017 - 17:41
0 kommentar/er

I flera artiklar har Vårdfokus berättat om kritiken från lärare och studenter mot omorganisationen på Sophiahemmet högskola och hur rektor Johanna Adami hanterat vissa medarbetare. Men rektorn har fullt stöd av vd:n Peter Seger.

– Vi genomgår en förändring av organisationen som är helt nödvändig för att kunna driva en bra verksamhet för en lång tid framåt. Vid en sådan förändring kanske inte alla delar den uppfattningen om vad som behöver göras.

Ny läkemedelsföreskrift klar - öppnar för delegering

20 april 2017 - 17:35
0 kommentar/er

Socialstyrelsen tillåter delegering av läkemedelshantering även i akutvården i den nya läkemedelsföreskriften. Men remissinstansernas starka invändningar har lett till att nya krav ställs för att få delegera.

Nu har Socialstyrelsens styrelse klubbat igenom den nya läkemedelsföreskriften. I den tar myndigheten bort det tidigare förbudet att delegera hantering av läkemedel i slutenvården. Nu får sjuksköterskor, läkare och tandläkare delegera iordningställande och administrering av läkemedel till exempelvis undersköterskor även på sjukhus.

Rektorn förnekar att lärare sagt upp sig

20 april 2017 - 17:33
0 kommentar/er

Att nästan alla specialistutbildade lärare inom programmen för ambulans- och akutsjukvård vid Sophiahemmet högskola har sagt upp sig förnekas kategoriskt av rektorn. Uppgifterna bekräftas dock av interna dokument och andra personer som Vårdfokus pratat med.

Sidor