Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

oktober 2016

Personalbrist bromsar ambulanssjukvården – bilar står stilla i Gävle

31 oktober 2016 - 15:21
0 kommentar/er

Personalbrist gör att ambulanssjukvården måste fortsätta gå på sparlåga. I Gävleområdet kommer bilar återigen att ställas. 
– Det är ändå ett bättre läge än vi hade i somras, säger verksamhetschef Peter Sund.

Efter vårens stora personaltapp då ett 50-tal personer sade upp sig, bland annat i protest mot beslutet att införa jourtjänstgöring, har ambulansverksamheten i Region Gävleborg haft svårt att upprätthålla ordinarie kapacitet. 

Lundgren ger lugnande besked om långa ambulanstransporter

31 oktober 2016 - 15:19
0 kommentar/er

Det finns ingen anledning till oro för långa ambulanstransporter när det gäller patienter med akut livshotande tillstånd som behöver högspecialiserad vård. Så kan man tolka landstingsrådet Fredrik Lundgren, Liberalerna efter kritiken från läkarhåll.

Överläkaren Karin Lindell på Nyköpings lasarett riktar idag kritik mot långa ambulanstransporter från Sörmland till akademiska sjukhuset i Uppsala.

Resan kan ta upp till tre timmar från vissa delar av länet, trots att hjälp finns att få på närmare håll, exempelvis Linköping.

Efter massavhoppen: Nya ambulanschefen ska vända krisen

31 oktober 2016 - 15:16
0 kommentar/er

Gävle- Det har gått snart två månader sedan Peter Sund gick på uppdraget som ny ambulanschef. Tidigare i år skakades verksamheten av en stor kris med massavhopp som följd. Nu säger Peter Sund att han vill blicka framåt.
– Det är mest ansträngt i Bollnäs och i Gävle. Men vi har mer resurser än i somras, säger han.

Peter Sund visar bilarna ute i ambulansgaraget. Det är förmiddag och de allra flesta är fortfarande på plats. Knappt en timme senare har många av dem åkt ut på jobb.

Kritik mot långa ambulanstransporter

31 oktober 2016 - 15:14
0 kommentar/er

Patienter med akut livshotande tillstånd i behov av högspecialiserad vård körs i dag med ambulans från Sörmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, trots att hjälp finns att få på närmare håll.

 

Transporten till Uppsala kan från vissa delar av länet ta upp till tre timmar. Överläkaren Karin Lindell, har varit med i ambulansen många gånger och är kritisk till de långa transporterna.

Alliansen vill att första ambulans på plats ska bestämma - patienter tvingas vänta i onödan

28 oktober 2016 - 12:36
0 kommentar/er

Sjukvårdsalliansen i landstinget vill att personalen i landambulansen ska slippa vänta på helikoptern innan de transporterar en patient från en olycksplats.
– I dag måste vägambulansen ofta vänta på läkaren i helikoptern. Det är fel tycker vi, säger Ulf Berg (M).

 

Sjukvårdsalliansen - Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti - tycker att reglerna för vem som bestämmer över olycksoffer vid en olycksplats är otydliga.

Styvsonen slutade andas – möttes av SOS:s talsvar

28 oktober 2016 - 12:30
0 kommentar/er

Mitt i natten slutade Pelle Palenryds 2-årige styvson att andas. I panik ringde han 112 och flera signaler gick fram – sedan mötte han SOS Alarms talsvar. Jag blev helt tom i huvudet, det handlar om sekunder, säger han.

 

Vid klockan 02.30 för några veckor sedan vaknade lille Harley, 2, och ville inte sova. Hans styvpappa Pelle Palenryd, 51, trodde att allt var som vanligt, men efter en stund slutade Harley att andas.

Kräver bättre akutvård i tid på Orust

28 oktober 2016 - 12:28
0 kommentar/er

Knappt hälften av ambulanserna på Orust hinner fram inom 20 minuter vid larm när någon drabbats av stroke, hjärtinfart eller någon annan livshotande sjukdom. Statistik visar att Orust ligger bland de sämsta kommunerna i hela regionen. Nu har de styrande politikerna fått nog. 

 

– Det tar alldeles för lång tid innan ambulansen kommer fram till de som behöver akut hjälp och detta kan vi inte längre acceptera, säger Kerstin Gadde, kommunalråd i Orust kommun.

Helikoptern klar för mörkerlandningar

26 oktober 2016 - 16:26
0 kommentar/er

Olyckor och sjuka barn är ambulanshelikopterns vanligaste uppdrag. Den har funnits i länet i två år och nu finns tekniken på plats som ger mörkerseende och större möjlighet att hitta landningsplatser nattetid.

Kikarna förstärker ljuset 30 000 gånger men förstorar inte. För piloterna kräver det en viss omställning i sättet att skanna av omgivningen.

– Man får en annan känsla för fart och höjd. Det tar ett tag att vänja sig, säger Harry Pettersen.

Göran räddade liv - med hjälp av app

24 oktober 2016 - 15:00
0 kommentar/er

Göran Tersmeden, 44 år, som registrerat sig i appen "SMSlivräddare" räddade nyligen en persons liv i Täby efter att ha svarat på ett larm.

Ingen ambulans kom när Rolf fick hjärtattack – tvingades åka taxi

21 oktober 2016 - 23:05
0 kommentar/er

En hjärtinfarkt och en blödning i magen var nära att kosta Hedstabon Rolf Fredholm livet. När han ringde SOS alarm fick han beskedet att det inte fanns någon ambulans i området. Istället tvingades han åka taxi till akuten.
Han kunde ha dött, säger frun Inger Fredholm efter mardrömsnatten.

Otryggt med bara en ambulans

21 oktober 2016 - 23:02
0 kommentar/er

När ambulanserna i Halland dirigeras på ett nytt sätt är ambulanspersonalen orolig att detta kommer sänka beredskapen.

 

– Man sänker beredskapsresurserna, det är vår farhåga. Att man nöjer sig med en bil i Falkenberg, säger Lars Tovinger som är ambulanssjuksköterska i Falkenberg. 

När ambulansen lämnat av en patient vid akuten ska den inte längre köras tillbaka till sin hemstation utan vänta på nästa utryckning på akuten. Men det finns en oro att beredskapen på stationerna i exempelvis Falkenberg eller Laholm kommer försämras.

Oro för ambulansbrist i Falkenberg

21 oktober 2016 - 23:00
0 kommentar/er

När länets ambulanser dirigeras på ett nytt sätt finns oro för att beredskapen ska bli dålig i delar av länet.

En händelse för några dagar sen då många ambulanser blev stående vid sjukhuset i Varberg, och bara en fanns kvar i Falkenberg är exempel på den risk som fackförbunden ser kan finnas.

– Det som hände i lördags det var inte så vi hade tänkt att det skulle bli. Det här har vi försökt förtydliga i ett möte med SOS Alarm, säger Björn Tellström, ambulanssjuksöterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Sidor