Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

april 2013

Ambulansen fick inte all info – patient dog

30 april 2013 - 20:10
0 kommentar/er

Ambulansen fick inte all information från larmcentralen – och en patient avled i sitt hem.
Nu gör landstinget Dalarna en Lex Maria-anmälan.

Landstinget Dalarna har gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen, på grund av ambulanspersonals agerande vid ett dödsfall i hemmet.

En medelålders kvinna beställde ambulans – efter att ha drabbats av andningssvårigheter.

Ambulans larmades till platsen, men under samtalet med kvinnan försämrades hennes tillstånd och kontakten bröts.

Ambulansen tog inte med Oddveig till sjukhuset

30 april 2013 - 20:07
0 kommentar/er

Deras mamma och maka hade hög feber och hostade blod. Men ambulanspersonalen tog henne inte till sjukhus.
Två dagar senare föll Oddveig ihop död.

Påskdagen var allt som vanligt. Familjen firade helgen, och Oddveig var ute och promenerade.

– Oddveig var full av liv. Vi hade planer för sommaren, berättar dottern Marianne.

Akuta frågor för ambulanssjukvården

30 april 2013 - 18:03
0 kommentar/er

Akutsjukhusen har blivit färre i Sverige, samtidigt som allt fler människor söker akutvård. Det skapar längre ambulanstransporter, längre köer och väntetider och ibland svåra prioriteringsproblem. Hur tänker vården möta den nya verkligheten?

−Vi är inte längre så bra på egenvård, vi hittar medicinska åkommor på nätet som vi tror att vi har, och vi är en åldrande befolkning. Det är tre delförklaringar till att allt fler söker akutvård, säger Birgitta Wireklint Sundström, lektor i vårdvetenskap på Högskolan i Borås.

SKL vill ha svar om ny myndighet

30 april 2013 - 14:22
0 kommentar/er

Det finns många olösta frågor kring utredningen av den nya myndighet som föreslås ta över efter SOS Alarm, tycker Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

En av de frågor som arbetsgivarorganisationen SKL ställer sig är hur kommuner och landsting ska kunna garanteras ha inflytande på alarmeringstjänsten om en ny myndighet tar över från SOS Alarm. Håkan Sörman, vd på SKL, säger i ett pressmeddelande att det är anmärkningsvärt att den utredning som handlar om att en ny myndighet ska ta över efter SOS Alarm inte har tagit in sakkunniga eller experter.

Politiska beslut hotar patientsäkerheten i norra Sverige

30 april 2013 - 08:43
0 kommentar/er

För få ambulanser, stängda vårdavdelningar och ogenomtänkta politiska beslut är bara några av problemen i norra Sverige.
Arvya förlag har intervjuat Monika Thelin, initiativtagare till Lapplandsupproret, samt Birgitta Stålnacke, sjuksköterska på Kiruna sjukhus.
Båda är medskribenter i den nya boken ”Hjälp oss! - en antologi om den svenska vårdens förfall ”, som lanseras 10 maj.

Elever fick lära sig om säkerhet

30 april 2013 - 08:39
0 kommentar/er

Katrineholm - Räddningstjänst, polis och ambulans visade hur arbetet på en olycksplats går till.
På måndagen var det dags för den årliga trafiksäkerhetsdagen på Duveholmsgymnasiet. Polisen och räddningstjänsten informerade alla gymnasietreor om säkerhet, inte minst om farorna med rattfylleri.

Datorstöd till akuta beslut i ambulansen

30 april 2013 - 08:36
0 kommentar/er

Ambulanssjuksköterskor måste ibland, under stor tidspress, fatta beslut som gäller liv och död. Som en hjälp i svårbedömda lägen, testas nu i en studie ett datoriserat beslutsstöd, i form av en guide i en datorplatta som hjälper ambulanssjuksköterskor att fråga och göra rätt.

Ska hjärtstartare okritiskt spridas över Sverige?

29 april 2013 - 18:22
0 kommentar/er

I dag finns mer än 6 600 hjärtstartare i Sverige att användas vid fall av plötsligt och oväntat hjärtstillestånd utanför sjukhus. Bengt Fa­grell ifrågasätter kostnadseffektiviteten och undrar var i samhället hjärtstartare ska finnas för att verkligen försvara sin plats.

Läs professor emeritus Bengt Fagrells debattartikel i Läkartidningen http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/04/Ska-hjartstartare-ok...

Tveksamt om domen i Emil-fallet överklagas till HD

29 april 2013 - 18:02
0 kommentar/er

Domen är i och för sig felaktig, men det är tveksamt om det finns tillräckligt underlag för att överklaga till Högsta domstolen. Det anser Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum som har granskat domen mot SOS-sjuksköterskan i hovrätten.

Den 10 maj är sista dag för överklagande av hovrättens dom, men redan nu ser det ut som att det är tveksamt om det blir något överklagande.

Friades i två instanser

MSB bejakar en samlad alarmeringstjänst

29 april 2013 - 14:16
0 kommentar/er

Den särskilda utredaren Marie Hafström överlämnade på måndagen betänkandet ”Översyn av samhällets alarmeringstjänst” till försvarsminister Karin Enström. I utredningen föreslås bland annat en ny statlig myndighet ska ta över ansvaret för alarmering från SOS Alarm AB.
Myndigheten föreslås även ansvara för varningar till allmänheten och för information till myndigheter vid särskilda händelser.

Arbetsmiljöverket ställer krav på Medhelp i Västerås

29 april 2013 - 14:12
0 kommentar/er

Den låga bemanningen och de dåliga lokalerna är en arbetsmiljörisk. Det anser Arbetsmiljöverket efter sin inspektion på Medhelp i Västerås. Nu kräver man att företaget gör en riskbedömning och en åtgärdsplan.

När Arbetsmiljöverket besökte Medhelp i Västerås i mars såg man flera problem som beror på den låga bemanningen.

Övertid är vanligt och dubbla arbetspass förekommer. Dessutom händer det ofta att personalen inte kan ta rast utan blir sittande vid sina skärmar och telefoner hela arbetstiden.

Personalen måste pendla

Sidor