Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

januari 2013

Rekordhögt tryck på ambulansen

31 januari 2013 - 21:49
0 kommentar/er

Antalet ambulansuppdrag slog rekord i Västernorrland förra året.
Det ökar trycket på ambulanspersonalen.
Och nu börjar man få svårt att hinna med.
– Vi har kommit till en gräns där vi inte klarar mycket mer, säger Lars Norberg, chef för ambulanssjukvården i länet.

Västernorrland har idag 17 ambulanser i drift dygnet runt. Många av dem går för högtryck. 2012 hade lanstinget drygt 32 095 uttryckningar, en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

Svek mot patienter med TV-serier

31 januari 2013 - 15:58
0 kommentar/er

Lund. Det är ett svek mot patienterna när sjukvården ställer upp på tv-serier med dramatiska scener från sjukhus och ambulanser. Det anser etikläraren Mats Johansson vid Lunds universitet, som inte imponeras av att patienterna som är med får ge sitt samtycke.

-De är i ett beroendeförhållande och står ofta under stark press, säger han.

Att även bloggande och twittrande inifrån vården kan hota integriteten uppmärksammas på ett symposium i Lund.

Källa: TT

Ambulanschef bemöter kritik

31 januari 2013 - 15:27
0 kommentar/er

Ambulansen lider inte av för hög arbetsbelastning. Det menar avdelningschef vid Tierps ambulansstation, Fredrik Arenstig, som nu bemöter kritiken efter söndagens artikel i UNT.

– Bilden av en hårt pressad ambulanspersonal är kraftigt överdriven. Statistiskt sett är vi ute på uppdrag cirka 45 procent av tiden, vilket innebär att 55 procent utgörs av vila och väntan. Men självklart har vi också stressiga dagar, säger han.

Att personalen jobbar obetald övertid tillbakavisar han.

IVPA nu också i Hagfors

31 januari 2013 - 14:11
0 kommentar/er

Räddningstjänsten i Hagfors kommer att rycka ut på sjukvårdslarm i väntan på ambulans, IVPA.

Satsningen medför en startkostnad på 83 000 kronor för utbildning av personal och inköp av medicinteknisk utrustning vilket räddningstjänsten föreslås få i tilläggsanslag.

IVPA är ett komplement till ambulansen som innebär att räddningsstyrkan åker ut på sjukvårdslarm de gånger SOS-alarm bedömer att snabb hjälp måste fram till den sjuke eller då det tar lång tid för ambulans att nå den som behöver hjälp.

Kall ambulanstransport anmäls

31 januari 2013 - 10:45
0 kommentar/er

Socialstyrelsen har fått en anmälan från en kvinna i Arboga.
Hennes man som led av lunginflamation vid tillfället hade ramlat i hemmet och slagit höften.
Mannen bars sedan ut till ambulans iförd endast kalsonger och en filt.

Händelsen inträffade den 22 januari och mannen hade då larmat hemtjänsten som i sin tur kallade på ambulans.

Enligt kvinnan var det vid tillfället 18 minusgrader och hon menar att mannen till följd av den kalla transporten nu åter ligger på sjukhus med bland annat andningssvårigheter.

Beslut om utökad IVPA dröjer

31 januari 2013 - 08:35
0 kommentar/er

PITEÅ Länets räddningstjänster vill hjälpa till att rädda liv, men landstinget har så här långt varit tveksam till att utöka projektet "I väntan på ambulans", IVPA. Landstingsledningen har fått ta del av en rapport, men den har nu återremitteras och beslut dröjer.

PT har tidigare berättat om projektet IVPA som i dag finns i 13 glesbygdskommuner runt om i länet. Det handlar om att räddningstjänsten inte bara ska åka ut på larm och bränder och olyckor utan också på rena sjukdomsfall där personalen sedan gör olika sjukvårdsinsatser i väntan på att ambulansen ska komma.

Snart är det slutsvarat på 112 i Sundsvall

31 januari 2013 - 08:22
0 kommentar/er

Snart är det slutsvarat på larmnumret 112 i Sundsvall.
Nästa vecka flyttar 112-funktionen från SOS-centralen på Skönsmon som istället kommer att växa med nya arbetsuppgifter.
– Vi blir kvar och utökar med tio operatörstjänster, säger Tommy Sjölander, lokal produktionschef.

Just nu pågår en omfattande omstrukturering inom SOS Alarm AB. I Norrland och Dalarna blir förändringen särskilt stor. I Gävle och Skellefteå stänger larmcentralerna helt. Samtidigt stuvar det offentligt ägda larmbolaget om i funktionerna på larmcentralerna i Falun, Sundsvall, Östersund och Luleå.

TEMA:POLITIK – AKUTSJUKVÅRD 6 februari kl 18.00

30 januari 2013 - 20:49
0 kommentar/er

På akutmottagningarna är kötiderna långa och personalen hårt belastad. Många olika aktörer inom ambulanssjukvården leder till bristfällig samordning.
Hur kan politiken göra något åt detta?

Välkommen till en samtalskväll om akutsjukvården med bland andra Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Helene Öberg (MP).

Östersund får lära ut krishantering

30 januari 2013 - 16:10
0 kommentar/er

Jämtlands län får nu lära Försvarshögskolans elever krishantering. Trygghetens Hus i Östersund står den här veckan värd för Försvarshögskolans kurs i regional och lokal krishantering.

36 elever kommer från departement, myndigheter, kommuner, länsstyrelser, landsting och SOS Alarm i hela Sverige.

Försvarshögskolan har valt Trygghetens Hus som utbildningsplats för att det är unikt i Sverige när det gäller samarbete mellan alla olika räddningsaktörer som polis, räddningstjänst, ambulans, SOS Alarm, landsting, länsstyrelsen och kommunerna.

”Det kokar i hela länet”

30 januari 2013 - 14:51
0 kommentar/er

Borlänge/Dalarna
– Det här är bara början. Vi är först ut men det kommer alla gånger att drabba IVA, akuten, barnkliniken, alla som har personal som har ett lokalt kollektivavtal om arbetstider och obekväm arbetstid.

Arbetsgivaren hänvisar till det centrala avtalet och det innebär ett schema med en veckoarbetstid på 38,25 timmar i veckan jämfört med schemat de haft sedan 30-40 år tillbaka på en veckorarbetstid på 36,2 timmar.
– Det var det vi hade när vi började utbilda oss.

Socialstyrelsen riktar kritik mot ambulanssjuksköterska

30 januari 2013 - 10:59
0 kommentar/er

Socialstyrelsen kritiserar en vårdcentral i Gislaved samt en ambulanssjuksköterska från Värnamo sjukhus för omhändertagandet av en 15-årig flicka med hjärtrusningar och kramper i bröstet.

Flickan ville inte åka till sjukhuset i Jönköping utan till vårdcentral så hon kördes till Familjeläkarna i Gislaved. Där tog ingen läkare emot henne då de var fullbokade och ingen bedömning gjordes av hur akut läget var, vilket Socialstyrelsen är kritisk till.

Sidor