Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

maj 2012

Viktigt med inflytande över arbetstiden

31 maj 2012 - 15:37
0 kommentar/er

Att arbeta natt ger ökad risk för sömnstörningar, hjärt- kärlsjukdom och bröstcancer. Men det är ändå annat som anställda upplever som problematiskt med sin arbetstid och värst upplevs bristen på inflytande.

Arbetstidsvarianter utanför vanlig dagtid:
• Skiftarbete – morgon, eftermiddag, natt
• Turlistetid/scheman – med eller utan natt
• Långa skift – upp till 24 timmar förekommer
• Kort dygnsvila – mindre än de 11 timmar som EU-direktivet anger
• Mer än fem arbetspass i rad

Utbyte av erfarenheter ger kunskap

29 maj 2012 - 11:34
0 kommentar/er

Ett treårigt samarbetsprojekt sponsrat av Sida har inletts mellan ambulansanställda i Gävleborg och East London i Sydafrika. Syftet med projektet är att lära av varandra och inspireras till utveckling.

I mars var fyra från Gävleborgsambulansen i East London och deltog i arbetet där. Nu har sex ambulansanställda från East London kommit till Gävle för att under elva dagar följa verksamheten här.

En svensk ambulanssjukvårdare kan arbeta ett helt yrkesliv utan få ta hand om en skottskada. Hans kollega i Sydafrika möter skottskador under nästan varje arbetspass.

Majoritet vill inte ha dygnstjänstgöring

27 maj 2012 - 11:02
0 kommentar/er

En majoritet av dem som har dygnstjänstgöring vill inte ha det kvar. Det visar en enkätstudie som gjorts i Skåne. Slutsatsen är att tjänstgöra hela dygn i sträck har negativ inverkan på arbetsmiljön, patientsäkerheten och trafiksäkerheten.

Ambulansfrågan bevakas

23 maj 2012 - 18:06
0 kommentar/er

Kritiken mot ambulanssjukvården i Laholm har inte tystnat. Diskussionerna mellan kommunen och Region Halland har fortsatt men inte längre för öppen ridå.

På kommunstyrelsens senaste möte behandlades en motion från Bertil Johansson (LP). Motionen tog fasta på uppgifter om att laholmarna får vänta längre på ambulans än övriga hallänningar och att responstiden vid akuta uppdrag blivit längre.

Personalprotest resulterade en timmas väntan på ambulans

19 maj 2012 - 10:46
0 kommentar/er

En timma blev väntan på ambulans för den person som voltat med sin bil utanför Arvidsjaur förra helgen. Kommunens enda ambulans i tjänst var på väg till Sunderby sjukhus med ett annat akutfall.

Räddningstjänsten i Arvidsjaur fick ta hand om en person som klagade över rygg- och nacksmärtor efter att ha kört av vägen med sin bil. Men någon ambulans kom inte, inte den första timmen.

Rakel utvecklas inte som planerat

19 maj 2012 - 10:35
0 kommentar/er

Turerna runt kommunikationssystemet Rakel fortsätter. Det fattas användare och finansieringen från årsskiftet är oklar. De användare som redan hängt på är oroliga för kostnadsökningar.

År 2003 togs beslut om ett gemensamt nationellt kommunikationssystem, Rakel. 2010 var det helt utbyggt över landet. Trots att projektet då gick i mål inom budget och tidsplan strömmar användarna inte in som planerat.

Ambulanspersonal slutar

16 maj 2012 - 14:39
0 kommentar/er

Trots att gruvnäringen i Kiruna expanderar skär Landstinget ner på sjukvården i kommunen. Akutkirurgin lades ner för sex månader sen och ambulanstransporterna har blivit fler och allt viktigare. Nu lämnar erfaren ambulanspersonal som har fått nog sjukvården.

Blåljus under ett tak utreds i Tvåstad

14 maj 2012 - 16:24
0 kommentar/er

En ”blåljusstation” med räddningstjänst, polis och ambulans samt larmcentral – idén ska nu utredas och kan bli verklighet redan om ett par år.
– Här finns stora möjligheter att öka tryggheten för medborgarna, säger Bo Carlsson, styrelseordförande i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

En ny gemensam brandstation för Trollhättan och Vänersborg har diskuterats under flera år. Men planerna har nu utökats med polis och ambulans. Bo Carlsson påpekar att det finns samordningsvinster för alla tre organisationerna.

Tuff regiondebatt efter ambulanskonkurs

11 maj 2012 - 11:16
0 kommentar/er

Regionrådet Henrik Fritzon (S) önskade vid tisdagens regionfullmäktige ha garantier för att regionen inte ska stå utan ambulanssjukvård om även Falck skulle gå i konkurs.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) tyckte att frågan var lite elakt ställd, eftersom han inte ansåg att det går att garantera något sådant.

– Det är ju ingen som kan garantera detta. Det handlar ju om människor, säger han.

Ambulanspersonal säger upp sig

11 maj 2012 - 10:54
0 kommentar/er

Ambulanspersonalen i Stockholm har fått mindre tid för återhämtning. Arbetstiden förlängs med två veckor om året på grund av utökad jourtid. Missnöjet ökar bland medarbetarna och flera har sagt upp sig på grund av den pressade arbetssituationen.

Jourerna minskar våra möjligheter till återhämtning, säger Jörgen Ekström, förtroendevald ambulanssjuksköterska på Falck ambulans i Stockholm.

Ambulanspersonal protesterar mot anställningsvillkor

11 maj 2012 - 10:19
0 kommentar/er

Ambulanspersonalen i inlandet protesterar mot de anställningsvillkor de erbjuds av den nya entreprenören Falck Ambulans. Falck däremot menar att lönen fördubblas jämfört med idag. Att områdeschefen har hoppat av kallar Falck för en överenskommelse.

Falck Ambulans ska ta över ambulansverksamheten 1 juni vid sex orter i inlandet. I samband med detta har de utlyst 30 tjänster. Av den nuvarande ambulanspersonalen är det många som är tveksamma med att gå över till den nya entreprenören.

Osäkerhet angående prioritering till rätt vårdnivå

08 maj 2012 - 16:40
0 kommentar/er

En färsk riskanalys om ambulanstransporterna inom NU-sjukvården visar på osäkerhet och att det ofta görs felbedömningar angående patienttransport till akuten eller inte.

För att minska trycket på akutmottagningen på Näl har politikerna lanserat den så kallade samverkande sjukvården mellan länssjukvård, primärvård och i viss mån kommunal sjukvårdspersonal.

Sidor