Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

april 2012

Ambulanser har farliga bågar i fronten

27 april 2012 - 11:55
0 kommentar/er

Många av de svenska ambulanserna har enligt brittisk expert farliga metallbågar monterade i fronten. Vid en olycka kan fotgängare skadas allvarligt av de extramonterade bågarna och krockkuddarna kan helt sluta att fungera.


Foto: Patrick Persson

Det var i samband med Ambulansform 2012 i Malmö som den brittiske paramedicen Les Pringle upptäckte att i Sverige rullar det livsfarliga ambulanser på vägarna.

Ambulanspersonal vill inte flytta till sjukhuset

27 april 2012 - 11:40
0 kommentar/er

Ambulanspersonalen i Örnsköldsvik vill inte flytta till sjukhuset, men får inget medhåll av landstingsstyrelsens ordförande. En punkt på dagordningen vid landstingsfullmäktige i Härnösand är interpellationen som Torbjörn Westman (S) skrivit till landstingsstyrelsens ordförande.

Westman ställer en rad frågor om bland annat den oro som ambulanspersonalen ger uttryck för och om det har genomförts någon trafikutredning, eller om en sådan kommer att genomföras.

Per Wahlberg (M) svarade i går på interpellationen.

Kräver nationell norm för jämlik ambulanssjukvård

24 april 2012 - 18:47
0 kommentar/er

Vårdförbundet och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor anser att det ska fastställas en nationell norm för krav på kompetens och kvalitet inom ambulanssjukvården.

– Vi är en rullande akutmottagning och bedömningsenhet, och inte bara till för att förflytta patienterna, säger Riksföreningen för ambulanssjuksköterskors ordförande Janne Kautto.

I lördags publicerade Vårdförbundet och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor en debattartikel i Svenska dagbladet med krav på åtgärder för att göra ambulanssjukvården säker och effektiv.

Ambulansanställda förlorar innestående semesterdagar och övertid

19 april 2012 - 16:36
0 kommentar/er

När Sirius Ambulans under uppmärksammade former gick i konkurs i mars drabbades personalen på flera olika sätt. Visserligen fick samtliga anställda erbjudandet om att följa med till den nya entreprenören Falck, vilket majoriteten tog.

Vad de däremot förlorade var all den övertid och de innestående semesterdagar för i flera fall över 100 000 kronor per anställd som de arbetat ihop under Sirius regi. I många fall ända sedan 2009.

Nu vill Socialdemokraterna i Kristianstad att Region Skåne ska gå in som garant för berörd personal.

Privatisering av ambulanssjukvård övervägs

19 april 2012 - 16:12
0 kommentar/er

Utredningen om att privatisera ambulanssjukvården i Älvsbyn, Boden och Luleå är snart klar. Landstingsstyrelsen fattar beslut den 31 maj tillsammans med ett 40-tal andra åtgärder i ett stort sparpaket.

Enligt primärvården kan en privatisering av Älvsbyambulansen spara mellan en halv till en miljon kronor per år utan försämring av tillgängligheten. Då tycker landstingsrådet Kent Ögren (S) att man ska överväga det.

Landstingets har tittat på tre olika entreprenadformer för ambulansen i Luleå, Boden och Älvsbyn:

Goda patientomdömen för ambulanserna och förlossningen i Region Skåne

18 april 2012 - 13:57
0 kommentar/er

Under november 2011 genomfördes en nationell patientenkät för ambulansvård och förlossningsvård. Resultatet visar att patienterna i Region Skåne känner ett starkt förtroende och är överlag mycket nöjda med den hjälp de fått.

Framför allt områdena förtroende och bemötande har fått goda betyg. Alla som svarade på enkäten tyckte att personalen körde ambulansen på ett tryggt och varsamt sätt och i stort sett alla svarande kände förtroende för ambulanspersonalen. Kvalitetspoängen på frågorna blev 100 respektive 96 av 100 möjliga.

Patienter kan tvingas byta ambulans

16 april 2012 - 12:05
0 kommentar/er

Enligt ett brev från landstingsrådet Kent Ögren (S) till Arvidsjaurs kommun kan akutpatienter från Arjeplog och Arvidsjaur behöva byta ambulans både en och två gånger på resan till Sunderby sjukhus.

Landstingsstyrelsen beslutade den 27 mars om att läkarjouren i Arjeplog dras in under kvällar, nätter och helger med start från och med maj.
I stället kommer läkarberedskapen att vara samordnad till Arvidsjaurs vårdcentral efter klockan 21 på vardagar och mellan klockan 08-12 samt klockan 18-08 under helgerna.

Ambulansen i Finspång har undermålig arbetsmiljö

14 april 2012 - 14:31
0 kommentar/er

Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön och ett vite på 60 000 kronor väntar ambulansentreprenören Sirius Humanum om inte bristerna åtgärdas.

Arbetsmiljöverket upptäckte bland annat att arbetsgivaren inte utrett de psykosociala risker som skyddsombudet fått fram efter en genomförd enkät bland personalen. Nu måste Sirius Humanum omedelbart åtgärda allvarliga risker.

S i Stockholm anser ambulanssjukvården farlig för både personal och patienter

14 april 2012 - 13:49
0 kommentar/er

Socialdemokraterna har tagit en närmare titt på hur ambulanssjukvården i Stockholms län fungerar. Besök på arbetsplatser och samtal med medarbetare, chefer och fack visar enligt partiet på ett växande missnöje och oro.

Dag Larsson partiets oppositionslandstingsråd skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter (2012-04-12) att personalen arbetar under så hård tidspress att det är svårt att ta matuppehåll, rast och gå på toaletten under arbetspassen. Enligt artikeln kan arbetspassen vara 14 timmar med 20 uppdrag.

Ambulanspersonalens bisysslor blev föremål för diskussion

14 april 2012 - 13:22
0 kommentar/er

Vid landstingsfullmäktiges sammanträde i Sörmland konstaterades att ambulanspersonalen är den yrkeskategori som har flest bisysslor.

Helena Söderquist tf landstingsdirektör inledde mötet med att informera om arbetet med framtidens hälso- och sjukvård. Sörmlänningar och anställda ska nu ges möjlighet att ge sina synpunkter på framtidens sjukvård.

Över 250 anmälda på Ambulansforum 2012

13 april 2012 - 21:56
0 kommentar/er

Vi har nu passerat 250 anmälda deltagare på Ambulansforum 2012 som genomförs den 24-25 april på Kockum Fritid i Malmö.

Ambulansforum 2012 är en konferens och utställning för alla inom den prehospitala akutsjukvården. Det går fortfarande bra att anmäla sig via http://www.ambulansforum2012.se

Utställningen är så gott som fullbokad och vi har i år 30 utställare på plats. För mer information och anmälan besök oss på http://www.ambulansforum2012.se.

Läkare vill inte åka taxi till olycksplatser

11 april 2012 - 19:49
0 kommentar/er

Nya instruktioner för ambulansverksamheten har skapat sådan oro bland narkosläkare i Umeå att ett möte planeras för att lugna känslorna. Bakgrunden är en formulering om att personal kan få ta taxi ut till en olycksplats.

Sen den 26 mars gäller nya dirigeringsanvisningar för ambulanserna i Västerbottens läns landsting och det är i dessa den omdiskuterade formuleringen finns. Där framgår att vid förstärkningslarm - då utryckande ambulanspersonal behöver kompletteras - oftast med en narkosläkare - ska förstärkningen transporteras med "ambulans, alternativt taxi".

Sidor