Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

januari 2012

Hjärtstopp - stor etisk utmaning för ambulanspersonal

31 januari 2012 - 16:02
0 kommentar/er

Primärt ska liv räddas!
Men också anhörigas behov ska mötas vilket inte är alldeles enkelt. Det visar Anders Bremer i en ny avhandling ”Vid existensens gräns. Etiskt vårdande och professionellt ansvar vid hjärtstopp utanför sjukhus”. Anders Bremer har arbetat i ambulanssjukvården i över 30 år och vill med sin forskning tydliggöra ambulanspersonalens etiska ansvar gentemot de närstående.

Möta anhöriga – en balansgång

Nya uppgifter för Ambulansen i Nordanstigs Kommun

31 januari 2012 - 15:55
0 kommentar/er

Nordanstigs ambulanssjuksköterskor tar den 1 februari över hemsjukvårdens arbetsuppgifter på natten. Konsekvenserna oroar ambulanspersonal och politiker!

Det finns en ambulans i Nordanstig och två i Hudiksvall. Per Brinkberg, Ambulanssjuksköterska och Sverker Lönnman, stationsansvarig i Nordanstig ifrågasätter patientsäkerheten och undrar om allmänheten förstår vad beslutet innebär!?

Samariten tar över ambulansverksamheten i Arvika och Eda

30 januari 2012 - 21:30
0 kommentar/er

Arvika kommun har bedrivit ambulansverksamheten sedan 1949 inom ramen för kommunens Räddningstjänst.

De senaste månaderna har Räddningstjänsten och Samariten Ambulans AB arbetat tillsammans för att det ska bli en så bra övergång som möjligt. Personal från Räddningstjänsten arbetar nu på Samariten vilket är den viktigaste förutsättningen för ambulanssjukvård av fortsatt mycket hög kvalitet. Övergången sker den 1 februari.

Arbetstiderna inom ambulanssjukvården

30 januari 2012 - 21:07
0 kommentar/er

Vårdföretagarna (företräder privata vårdgivare) har startat arbetsgrupper med både Vårdförbundet och Kommunal. Detta på grund av den senaste avtalsuppgörelsen då facken och arbetsgivarna inte kunde komma överens i frågan.

Första träffen mellan Vårdförbundet och Vårdföretagarna var den 24 januari. Vårdförbundets utgångspunkt är säker vård och ett hälsosamt arbetsliv, Vårdföretagarna önskar en så flexibel arbetstid som möjligt.

Fyrhjulsdrift nytt krav på ambulanserna i landstinget Västernorrland

26 januari 2012 - 12:13
0 kommentar/er

I den kommande upphandlingen ska tryggheten väga tyngre! Landstingsstyrelsen finansutskott tog i går beslut om att alla ambulanser ska ha fyrhjulsdrift inför det kommande upphandlingsförfarandet.

– Fyrhjulsdrift är en trygghetsfråga. Om jag är sjuk och behöver hjälp måste jag som länsinvånare kunna lita på att ambulansen tar sig fram, säger Per Wahlberg (M), landstingstyrelsens ordförande, i en skriftlig kommentar.

Rakel stod pall för stormen Dagmar

25 januari 2012 - 14:28
0 kommentar/er

- Nu har vi sett vad Rakel går för i mycket hårt väder, säger Rakels verksamhetschef Stefan
Kvarnerås på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och syftar på stormarna som var över nyår. Vi är nöjda med resultatet. Trots de kraftiga påfrestningar som de senaste stormarna innebar håller Rakel. Men vi nöjer oss inte med detta.

Fler kan räddas vid plötsliga hjärtstopp

24 januari 2012 - 18:38
0 kommentar/er

Varje år får 5000 svenskar HLR efter plötsliga hjärtstopp. Av dessa överlever var tionde. Enligt nya rön från tolv hjärtexperter skulle var fjärde person kunna räddas! 750 personer avlider i onödan! Så höga dödstal inom andra områden till exempel i trafiken skulle leda till kraftfulla åtgärder från samhället!

Resurserna i samhället måste utnyttjas mer effektivt och därför lanseras idag ett manifest med målet att inom fem år rädda dessa 750 personer.

HLR ska kunna utföras av alla!

Alarmförbundet väljer att sponsra Blåljusstiftelsen.

23 januari 2012 - 09:30
0 kommentar/er

- Att stödja en ideell organisation som Blåljuspersonalens insamlingsstiftelse känns självklart för vårt förbund. Alla de som är verksamma inom den så kallade blåljusverksamheten är personer som på ett eller annat arbetar med att hjälpa andra och detta ibland med sin egen säkerhet och hälsa som insats. Vi tycker att det är ett mycket lovvärt initiativ att starta denna stiftelse som stödjer de som arbetar med att stödja och hjälpa andra. Vår förhoppning är att fler ska göra som vi och återkommande skänka en summa pengar till denna unika organisation.

Stärkt nytta av ambulanshelikopter i Danmark

22 januari 2012 - 15:58
0 kommentar/er

Erfarenheterna från det första året med ambulanshelikopter i Ringsted på Själland har grundligt utvärderats i en ny rapport från det Dansk Sundhedsinstitut. Rapporten pekar på att helikoptern har inneburit en markant snabbare slutbehandling för de patienter som flugits direkt till Rigshospitalet i Köpenhamn. Framförallt gäller detta allvarligt skadade traumapatienter och patienter med hjärtinfarkt.

Nytt grepp för att lära ut hjärt-lungräddning

13 januari 2012 - 21:26
0 kommentar/er

Trots både vetskap om hur viktigt det är att hjälpa till och ibland även utbildning i hur det skall utföras är det många som avstår från att ingripa när någon har fått hjärtstopp. Inblåsningar med mun-mot-mun metoden har länge misstänkts vara orsaken till motståndet.

Nu tar British Heart Foundation ett helt nytt grep när det gäller att få allmänheten att anamma detta synsätt. Med hjälp av Bee Gees Stayin' Alive och den kände engelske skådespelaren Vinnie Jones visar de på ett helt annorlunda sätt hur modern HLR av lekman kan utföras.

Se videon:

Ambulans som rullat över 40 000 mil är inget arbetsmiljöproblem

13 januari 2012 - 12:46
0 kommentar/er

En av ambulanserna i nordvästra Skåne togs i veckan ur trafik av Vårdförbundets huvudskyddsombud. Ambulanser som rullat mer än 40 000 mil är inte trafiksäkra, säger huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg till Helsingborgs Dagblad.

Men Arbetsmiljöverket delar inte denna uppfattning. Dess akutgrupp hävde stoppet i går, skriver Kristianstadsbladet.

I praktiken var det på torsdagen en ambulans som stod stilla på grund av miltalen, den fanns då i Malmö.

Ambulanspersonal som behandlade aortaaneurysm på plats anmäls

11 januari 2012 - 18:44
4 kommentar/er

Ett tidningsbud i Lund fick bröstsmärtor och bad en kollega ringa efter ambulans, som var på plats efter några minuter. Sedan dröjde det en halvtimme innan ambulansen kom fram till akuten på sjukhuset, där mannen dog av en brusten kroppspulsåder. Hämtplatsen ligger två minuters bilväg från sjukhuset.

Nu anmäler mannens flickvän ambulanspersonalen till Socialstyrelsen. Dödsfallet inträffade den 5 april förra året. Den avlidne blev endast 45 år gammal. Den avlidnes kollega ringde 112 klockan 03.57 och det tog bara några minuter innan ambulansen kom fram till hämtplatsen.

Sidor