Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

november 2011

Ambulanspersonal har dubbelt så mycket att göra

26 november 2011 - 11:24
0 kommentar/er

Åren går men antalet anställda består. Så sammanfattas läget på Ekerö ambulansstation väster om Stockholm. Samtidigt har antalet uppdrag mer än fördubblats.

– Man springer fortare. Jag tycker det är för jävligt, säger Tomas Buxbaum, Kommunals arbetsplatsombud till Kommunalarbetaren.

Specialutbildade sjuksköterskor ger bättre smärtlindring

26 november 2011 - 11:16
0 kommentar/er

Att utbildning gör skillnad visar en stor studie från Västsverige som presenteras på ett symposium om prehospital forskning i Göteborg i veckan. Sjuksköterskor med specialutbildning kan i högre grad minska smärta jämfört med dem som saknar denna specialutbildning.

I studien deltog alla ambulansorganisationer i Västra Götalandsregionen och Halmstad mellan maj 2008 och december 2010. Av de totalt 500 ambulanssjuksköterskor som ingick gick 40 stycken en högskolekurs på 7,5 poäng i att lindra och behandla bröstsmärta.

Lätt ambulans hjälper lättare sjuka

26 november 2011 - 11:08
0 kommentar/er

Lättvårdsambulansen testades under några sommarmånader och utfallet var framgångsrikt. Därför påbörjas nu ett nytt projekt där båda sjukhusen i SÄS ingår, med start vid årsskiftet.

– Det blir ett tillskott i vår verksamhet, säger verksamhetschefen Marie Gardtman vid ambulanssjukvården till Markbladet.

Ambulanspersonal avslöjade falsk läkare

26 november 2011 - 11:03
0 kommentar/er

Mannen driver ett litet sjukvårdsföretag och har alltid drömt att han vore läkare. Vid en olycka i Borås ridhus dök han upp och försökte hjälpa till i avvaktan på ambulansen, men när ambulansen anlände avslöjades han.

- Jag kan ha sagt att jag är läkare, har den falske läkaren erkänt i polisförhör.

Nu har mannen fått ett strafföreläggande på 40 dagsböter á 90 kronor.

- Läkare är en skyddad yrkestitel och man får inte kalla sig läkare om man inte är det, säger vice chefsåklagare Daniel Edsbagge till Borås Tidning.

Polisförbundet riktar kritik mot blåljussamarbete

22 november 2011 - 19:50
0 kommentar/er

Så kallade trygghetsstyrkor ska förbättra säkerheten för boende i glesbygd, hoppas myndigheter och kommuner i Västernorrland. Polisförbundet rasar mot förslaget, som fått stöd av regeringen.

- Det är bedrövligt att man så lättvindigt buntar ihop det man kallar blåljusverksamhet – polis, ambulans och brandkår – och inte förstår att vi har unik kompetens kopplad till utbildning och erfarenhet. Förslaget hör hemma i papperskorgen, säger Carina Ytterström, Polisförbundets ordförande i Västernorrland till polistidningen.se

Ambulanssjuksköterskas nedsövning Lex Maria anmäls

18 november 2011 - 16:29
0 kommentar/er

Region Skånes Prehospitala Centrum gör en Lex Maria-anmälan till följd av en händelse där en ambulanssjuksköterska på eget initiativ sövde och behandlade en patient vars höft hade gått ur led.

Skånsk ambulans krockade

17 november 2011 - 19:06
0 kommentar/er

Tre personer fick föras till sjukhus sedan en ambulans under utryckning krockat med en jeep i Simrishamn i dag. Alla de tre inblandade personerna klagade på nacksmärtor efteråt och fördes till sjukhus för kontroll.

Enligt ystadsallehanda.se skulle ambulansen köra om jeepen, som då plötsligt svängde vänster. Alla de tre inblandade personerna klagade på nacksmärtor efteråt och fördes till sjukhus för kontroll.

Ambulansen var larmad till en olycka utanför Brantevik, där en person skadades.

Prehospen företrädare kräver nationella ambulansregler

15 november 2011 - 18:43
0 kommentar/er

I Sverige är det varje enskilt landsting och/eller region som bestämmer bland annat hur snabbt en ambulans ska vara på plats. I stället borde det finnas nationella riktlinjer kring hur tillgängligheten ska se ut, skriver idag på ”Brännpunkt”, svd.se, flera företrädare för Institutionen för vårdvetenskap, Kunskapscentrum PreHospen, Högskolan i Borås.

Författarna lyfter fram att ambulanssjukvården i Sverige saknar nationella riktlinjer. En konsekvens av detta är brister i tillgängligheten vilket fått allvarliga konsekvenser för flera personer under den senaste tiden.

Öppet brev från ambulanspersonal i Lycksele

12 november 2011 - 09:52
0 kommentar/er

Lycksele 111111

Vad händer med Ambulansen i inlandet?

Under en tid har vi på ambulansen i Lycksele följt händelseutvecklingen med nedläggning av 2 ambulansstationer i södra lapplands inland.

Vi känner att informationen runt detta har varit väldigt otydlig och svårtolkad. Vi har inte sett någon konsekvens analys från landstingets sida vare sig gällande patientsäkerhet eller ekonomiska konsekvenser.

Ambulans under utryckning stoppades av norska tullare

10 november 2011 - 19:38
0 kommentar/er

En ambulans under utryckning skulle transportera en svårt sjuk patient från Sverige till Norge. Men på den norska sidan tog det stopp eftersom ambulansen tvingades in i en tullkö.

Sedan 1974 finns ett samarbetsavtal mellan sjukhuset i Östfold i Norge och Västra Götalandsregionen, men trots detta fastnade den utryckande ambulansen i en gränskontroll.

Allt gick dock bra. Patienten överlevde utan men.

Ambulans fattade eld i samband med utryckning

08 november 2011 - 22:48
0 kommentar/er

Inom loppet av några minuter inträffade två olyckor i Karlstadsområdet där sammanlagt fyra skadades och fick föras till sjukhus. På väg från en av olyckorna började en ambulans brinna. Patienten fick omlastas till en annan ambulans.

– Branden kunde släckas på plats. Vare sig ambulanspersonal eller patient skadades av branden, säger Leif Hultman pressinformatör vid Värmlandspolisen, till TT.

Olyckorna hände på E45 respektive på E18.

Nytt ambulansavtal i Halland med SOS Alarm

01 november 2011 - 09:38
0 kommentar/er

Region Halland tecknar nytt avtal med SOS Alarm Region Halland har givit SOS Alarm fortsatt förtroende att utföra alarmerings- och dirigeringstjänster för ambulansverksamheten inom regionen.

Avtalet innebär prioritering av ambulansbehov, utalarmering och dirigering av ambulanser i Region Halland. Avtalet ger även förutsättningar för kontinuerlig samverkan med räddningstjänst för sk. IVPA (i väntan på ambulans) för snabba hjälpinsatser till allmänheten.