Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

mars 2011

Ambulansavgift i Dalarna

30 mars 2011 - 17:12
0 kommentar/er

Snart kan det bli aktuellt med en avgift för att åka ambulans i Dalarna. Den politiska majoriteten i landstinget behöver spara pengar och ett sätt att göra detta är att införa en avgift för ambulanstransport.

Idag betalar patienten egenavgift för taxi, men ambulanstransport är avgiftsfri. Därför föreslås att en ny avgift om 150 kr som utryckningsavgift för ambulans. Denna avgift ingår inte i något högkostnadsskydd.

Vårdförbundet och Vårdföretagarna träffar tillsvidareavtal

25 mars 2011 - 23:32
0 kommentar/er

Vårdförbundet har tecknat tillsvidareavtal om allmänna villkor och löner med Vårdföretagarna för sjuksköterskor i ambulansföretag från 1 juli 2010. Lönerevisionen för år 2010 är siffersatt. Från och med 1 september 2011 gäller lokal lönebildning. Parterna har också träffat ett nytt avtal om kompetensutveckling.

Utöver träffade avtal har parterna enats om att tillsätta en arbetsgrupp för arbetsmiljö, hälsa och säker vård. Fokus ska ligga på arbetstidsfrågor som jourtjänstgöring och dygnspass.

Ambulanssjuksköterskor bockade bort semester

21 mars 2011 - 19:17
2 kommentar/er

Ett 40-tal ambulanssjuksköterskor vid Sirius Humanum AB i Skåne har nu insett att en bock i anställningskontraktet gör att de mister den avtalade extravecka som enligt kollektivavtalet annars faller ut för dem som fyller 40 år.

– Det går att förhandla bort extradagarna mot ett annat värde, till exempel högre lön, men det har man inte gjort. Det Sirius har börjat med är att förbocka på anställningsbevisen att arbetstagaren godkänner 25 dagars semester, säger Vårdförbundets förtroendevalda Rickard Uppenberg till Vårdfokus.

Ambulansbrist i Umeå

20 mars 2011 - 11:00
0 kommentar/er

Patienter i Umeå kan få vänta flera timmar på ambulans. Under de senaste åren har antalet ambulanstransporter ökat med 28 procent i Umeå tätort. Dagligen kan väntetiden för svårt sjuka patienter vara 45 minuter till en timme, och ibland upp till tre timmar. Och detta i Umeå tätort.

Befolkningsökningen i Umeå har varit 10 procent de senaste tio åren, och är nu uppe i drygt 115 000.

– Det är inte hållbart med enbart två ambulanser i Umeå, det behövs tre, säger Marie Rodling Wahlström, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten till folkbladet.nu.

Ambulanspersonal i södra Halland saknar förtroende för sin ledning

19 mars 2011 - 10:41
0 kommentar/er

Förhållandet mellan ambulanssjukvårdens ledning och dess personal har länge varit dåligt i södra Halland. Nu har detta blivit än värre efter beslutet som togs för några veckor sedan om att till hösten införa så kallad totalrotation inom ambulansverksamheten i södra Halland.

Stämningen var irriterad och uppgiven när Hallandsposten mötte personalen på ambulansstationen i Laholm. Av rädsla för att "få äta upp det" ville ingen bli citerad med namn i tidningen.

3-åring dog - ambulanssjukvården anmäld för utebliven intubation

18 mars 2011 - 17:30
0 kommentar/er

En treåring ströps av sin hjälm på en förskola i Järbo i förra veckan och nu påstår en anonym sjuksköterska i en anmälan till Socialstyrelsen att barnet kanske kunnat räddas om rätt utrustning och kompetens funnits i ambulansen.

Ambulanssjukvården i Skaraborg håller sina insatstider

17 mars 2011 - 21:13
0 kommentar/er

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg har som mål att minst 80 procent av patienterna i Skaraborg ska nås av ambulans inom 20 minuter vid prioritet 1 larm.

En uppföljning av ambulanssjukvården vid Skaraborgs Sjukhus visar att 91 procent av patienterna vid prioritet 1 larm väntade mindre än 20 minuter under förra året.

Totalt larmades ambulanser vid Skaraborgs Sjukhus ut ungefär 23 500 gånger under 2010

Utmärkning av Rakelanropsnummer

14 mars 2011 - 13:55
0 kommentar/er

Allt fler landsting och regioner använder Rakel i operativ drift. För att underlätta samverkan är det viktigt att Rakelanropsnummer utmärks i enlighet med existerande riktlinjer.

I MSB:s dokument "Nummersättning i Rakel" står följande att läsa:
"Utmärkning av anropsnummer
För utmärkning av fordon och enheter bör enhetens 7-siffriga individuella funktionsnummer MSISDN användas.
Anropsnumret bör utformas med ett mellanrum mellan första och andra siffran och ett bindestreck mellan tredje och fjärde siffran, exempel:
X XX-XXX.

Ambulanssjukvården i Göteborg fick kvalitetspris

10 mars 2011 - 20:24
0 kommentar/er

Projektet Åldersstigen, som initierats inom Geriatriken Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med Ambulans och Prehospital akutsjukvård i Göteborg, vann årets Kvalitetsspris, som delades ut under Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetsdagar den 8-9 mars.

Syftet med projektet är att få medicinskt stabila äldre patienter som akut behöver sjukhusvård att komma direkt till en skön säng på en vårdavdelning där de får behandling och omvårdnad. De äldre och ofta sköra patienterna slipper därmed väntan på akuten.

Privata entreprenörer i Skåne gjorde inget fel

02 mars 2011 - 20:05
0 kommentar/er

Region Skånes egen granskning efter larm runt om i landet kring allvarliga brister i ambulanssjukvården är nu klar. Granskningen visar att fel och brister förekommer men det är inte de privata aktörernas fel. Rapportering sker men det kan ibland ta flera dagar innan avvikelserna når Region Skåne.

Nu är snabba åtgärder på väg för att förhindra problem och fördröjningar i avvikelsehanteringen.

– Vi måste satsa på en gemensam databas i hela Skåne både för ambulanssjukvården, sjukhusen och primärvården, konstaterar produktionsdirektör Lars Kristensson till nsk.se.