Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

april 2010

Ambulanspersonal i Linköping trötta på spyor och blodlukt

30 april 2010 - 16:05
0 kommentar/er

Spyor, avgaser, blod och urin. Nu har personalen tröttnat på den smutsiga ambulanshallen vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Skyddsombuden Peter Hermansson och Michael Thörnström har vänt sig till Arbetsmiljöverket och begärt en inspektion av ambulanshallen. Tidigare har de uppvaktat både arbetsgivaren Falck Ambulans och Landstinget i Östergötland, men utan resultat.

– Golv, väggar och tak är riktigt skitiga. Asfaltsgolvet går inte att hålla rent, här luktar ofta illa. Patienter och ambulanspersonal klagar, säger Peter Hermansson till Östgöta Correspondenten.

SMSlivräddare.se - ett världsunikt projekt!

26 april 2010 - 13:59
0 kommentar/er

Varje år drabbas cirka 900 stockholmare av hjärtstopp utanför sjukhus. De allra flesta överlever inte!

Nu kan du som är utbildad i hjärt- och lungräddning och tillbringar större delen av din tid inom Stockholms stads tullar använda dina kunskaper för att rädda liv. SMSlivräddare är ett världsunikt projekt som använder mobil positioneringsteknik i syfte att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus.

När ett larm om misstänkt hjärtstopp inkommer till 112 kan du, om du befinner dig i närheten, snabbt bli larmad till platsen via din mobiltelefon.

Ambulanspersonal sågar sin ledning

23 april 2010 - 08:12
0 kommentar/er

VÄSTERNORRLAND - En insändare från landstingsledningen har på nytt retat upp ambulanspersonalen i Västernorrland. Och det är fortfarande de nya ambulanserna striden handlar om.

"Byt ut tränaren eller så går hela laget". Så beskriver en anställd som Mittnytt varit i kontakt med stämningen inom ambulanssjukvården just nu.
Men ingen vågar ställa upp med sitt namn av rädsla för reprisealier från ledningen. Detsamma gäller fackliga företrädare.

Norsk losstagningsmetod ska rädda liv

22 april 2010 - 12:41
0 kommentar/er

Vid en svår bilolycka kan det hänga på minuter om de inblandade ska överleva. En norsk metod för att snabbt få ut skadade ur bilvrak införs nu i Norra Älvsborg.

Kärt barn har många namn: Oslometoden, kättingmetoden eller på norska hurtig­frigjöring. Det norska ­namnet är kanske det bästa eftersom det säger en del om vad det handlar om – att snabbt, betydligt snabbare än i dag, få ut fastklämda förare och passagerare ur krockade bilar.

Principen är enkel och bygger på att när fordonet av kollisionen tryckts ihop dras den snabbt ut igen, så att personerna kan plockas ut.

Framtidens ambulanssjukvård i fokus i nationell konferens

21 april 2010 - 11:59
0 kommentar/er

PreHospenkonferens 22-23 april, 2010 – en konferens i samverkan mellan Högskolan i Borås, Kunskapscentrum PreHospen och Västra Götalandsregionen

– Konferensen fokuserar på framtidens ambulanssjukvård och dess roll. Aktuell forskning pekar på att den om tio år inte alls kommer att se ut som idag, säger Birgitta S Wireklint, forskare vid PreHospen.

Nytt system ska underlätta för utryckningsfordon

16 april 2010 - 09:59
0 kommentar/er

Trafikljus prioriterar utryckningar
I ett samarbete mellan Trafikverket, Skellefteå kommun, Polisen, ambulanssjukvården och Räddningstjänsten, testas ett nytt system för att underlätta för utryckningsfordonens färd genom den centrala staden.

Ett prioriteringssystem har installerats på de tre trafikljusen genom centrala Skellefteå. Syftet är att underlätta för utryckningsfordonen att på ett smidigt sätt ta sig genom staden. Under vissa tider på dygnet är det långa köer på E4 genom Skellefteå, vilket försvårar möjligheten att ta sig fram.

Kraftigt försämrade utryckningstider

09 april 2010 - 09:59
2 kommentar/er

Utryckningstiden för Blekingeambulanserna har kraftigt försämrats. Värst drabbade är Ronnebyborna. Där kommer ambulansen inom en kvart i endast 55 procent av fallen, skriver Blekingen Läns Tidning.

Färsk statistik från ambulansverksamheten i Blekinge pekar på drastiska försämringar i utryckningstiden. För cirka sju år sedan kom ambulansen i 90 procent av fallen fram inom 20 minuter vid ett larm om livshotande tillstånd. I dag tar det en halvtimme innan ambulansen når fram.

Nästan nya ambulanser säljs med miljonförlust

09 april 2010 - 09:53
2 kommentar/er

Landstinget Gävleborg har lyckats sälja en av de fyra ambulanser som 2008 togs ur bruk sedan de visat sig vara farliga. Ambulanserna var då nästan nya och hade kostat sammanlagt omkring 5 miljoner kronor i inköp. De säljs nu till rena vrakpriset, omkring 300.000 kronor styck, skriver SR Gävleborg.

Landstinget har nu lyckats sälja en av de fyra ambulanser som 2008 togs ur bruk sedan de visat sig vara farliga. En ambulans har blivit katastroffordon i Bollnäs, men de andra säljs nu via en fordonsauktionsfirma på Internet.

VG-regionen går framåt med Rakel

08 april 2010 - 15:35
0 kommentar/er

Regionen Västra Götaland gick in i pilotdrift den åttonde december förra året. Fyra ambulanser, en sjuktransport och några ledningsfunktioner har sedan dess kommunicerat via Rakel. I mars i år träffade SOS Alarm landstinget i Västra Götaland för ett uppföljningsmöte för att utvärdera och säkerställa införandeprocessen av Rakel, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.