Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

augusti 2009

Ambulanspersonal ska arbeta på sjukhus mellan uppdrag

30 augusti 2009 - 20:34
1 kommentar/er

Ambulanspersonalen i Piteå är kritisk till beslutet att låta en nattlig ambulansbesättning arbeta aktivt 13 timmar utan möjlighet att vila mellan uppdragen.
- Detta hotar säkerheten och vår arbetsmiljö. Vem bär i fortsättningen ansvaret om det händer en olycka?, säger Torbjörn Andersson, till Piteå-Tidning.

- Tanken är att en besättning ska göra ett 13 timmar långt nattpass utan vila. I dag kan vi vila, men nu ska vi också jobba aktivt på sjukhuset mellan uppdragen, säger Torbjörn Andersson, som ifrågasätter upplägget.

Ambulansöverläkare fick uppsägning via mobilsvar och e-post

30 augusti 2009 - 20:34
0 kommentar/er

Åke Dillströms avsätter cirka tre timmar i veckan för uppgiften som ambulansöverläkare. Annars är han anestesiläkare på Oskarshamns sjukhus. Ambulanspersonalen i Oskarshamn, Högsby och Virserum ingår i hans område. Totalt berörs 60-70 personer. Nu är han uppsagd via mobilsvar och e-post, skriver Barometern.

Ambulansöverläkaren Åke Dillström har nu sagts upp via sitt mobilsvar från sin tjänst av chefen för länssjukhuset i Kalmar Johan Rastad.

Nattambulans placeras i Skara

23 augusti 2009 - 20:27
0 kommentar/er

Nu är det klart att den nya nattambulansen, som ska korta utryckningstiderna, kommer att placeras i Skara, skriver SR Skaraborg.
Med placeringen i Skara hoppas ambulanssjukvården i Skaraborg på att fortare nå orter som Nossebro och Gullspång, till exempel, som ligger i utkanten av Skaraborg.
Det var i våras som östra Skaraborgs hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade om en extra miljon kronor, för att kunna bemanna ytterligare en nattambulans.
Från och med vecka 39, i slutet av september, ska det finnas minst 12 dygnsambulanser i Skaraborg.

Ambulansforum i nytt utseende och med nya funktioner

22 augusti 2009 - 09:58
0 kommentar/er

Ambulansforum har genomgått en ordentlig uppgradering och har nu den allra senaste tekniken på plats. Den nya webbplatsen bygger på två delar bestående av dels en del med nyheter, bildgallerier, länkar och bloggar och dels en del som är ett komplett diskussionsforum i det populära phpBB-gränssnittet.

Teknikplattformen kommer att ge många nya möjligheter för kommande utveckling av Ambulansforum. Bland annat kommer vi under hösten att pröva ett projekt där vi tillsammans skapar en lärobok efter samma koncept som Wikipedia är uppbyggt.

Interaktiv grundutbildning Rakel

13 augusti 2009 - 15:24
0 kommentar/er

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har publicerat en interaktiv grundutbildning i Rakel på webben.

Utbildningen ska ge en förståelse för hur Rakelsystemet är uppbyggt, hur du genomför olika typer av samtal och hur du kommunicerar via radio på en grundläggande nivå. Den riktar sig främst till personer som är intresserade av hur Rakel fungerar men som har liten eller ingen kunskap om Rakel eller radiokommunikationens grunder.

Protest mot Rakel

13 augusti 2009 - 15:23
0 kommentar/er

Det nya digitala radiosystemet Rakel får allt fler användare. Men det gillas inte av alla, eftersom Rakel inte går att avlyssna, vilket har kritiserats av massmedia.

En som protesterar är Ulf Wigh, ägare av Wighsnews – som avlyssnar ”blåljusradiotrafik” och förmedlar nyheter till massmedia, genom att inte publicera några nyheter på sin webbsida. En webbsida som besöks av många inom ”blåljusvärlden”.

Läs mer om protesten på Wighsnews webbplats: http://www.wighsnews.se/

Socialstyrelsens nya ambulansdirektiv är otydligt

12 augusti 2009 - 09:52
0 kommentar/er

Det är en stor brist att Socialstyrelsen inte ställer krav på kompetens för de ambulanssjuksköterskor som ska köra omkring patienter i trafiken. Det är beklagligt eftersom det inträffar ambulansolyckor och det idag saknas en nationell förareutbildning för utryckningsförare. Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, enheten för kirurgi vid Umeå universitet.

Ambulanssjukvården granskad av SoS

02 augusti 2009 - 12:59
0 kommentar/er

Det akutmedicinska index som används av SOS Alarm då deras larmoperatörer ska prioritera ambulansuppdrag är ett trubbigt instrument. Och operatörerna själva behöver mer vidareutbildning, anser Ulla Fryksmark som är tillförordnad chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg, skriver GP.

Förra året gick hon igenom Lex Maria-anmälningar från det senaste halvåret. Genomgången gällde hela landet. Ambulanssjukvården var ett av de områden som väckte funderingar hos henne.