Besök: idag 1.517, vecka 1.517, månad 34.771  förra: dagen 1.419, veckan 12.433, månaden 38.609
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

Ambulans dröjde en timme - kvinna dog

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulans dröjde en timme - kvinna dog

19 februari 2017 - 14:04
0 kommentar/er

En äldre kvinna föll på sitt boende och personalen larmade ambulans. Hon blödde från huvudet och ansiktet och hade skador på höften. Ändå dröjde ambulansen en timme - och kvinnan avled.

 

Under Valborgsnatten förra året föll en kvinna på sitt äldreboende. Personalen hittade henne med skador på höften och handen och det blödde kraftigt från huvudet.

Personalen på boendet i Simrishamns kommun ringde SOS, men svaret blev att det inte fanns en ambulans i närheten. Det dröjde en timme innan ambulansen kom fram, enligt rapporten från Region Skåne. 

Avled av sina skador

Kvinnan avled av sina skador i ambulansen på väg mot Ystads lasarett. SOS Alarm upprättade själva en Lex Maria-anmälan efter kvinnans död. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar att kvinnan skador var så omfattande att ambulansen borde ha skickats dit med högsta prioritet, skriver Ystads Allehanda.

"Dålig hörbarhet hos inringaren"

Anledningen till att man inte prioriterade larmet är att inringaren hördes dåligt och att larmoperatören som tog mot samtalet därför inte förstod hur skadad kvinnan var. Det var "dålig hörbarhet hos inringaren" och man missbedömde skadorna. 

För att undvika att samma sak händer igen har SOS Alarm skapat en ny grundutbildning för larmoperatörerna. De nämner även fortbildning i akutsjukvåd och stöd vid liknande beslutsfattande. IVO anser att SOS Alarm åtgärdat bristerna och kommer inte att vidta ytterligare åtgärder.

http://www.expressen.se/kvallsposten/ambulans-drojde-en-timme---kvinna-dog/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot