Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sverige och Norge först i världen att koppla ihop nationella kommunikationssystem

Tid att läsa
1minut
Läst

Sverige och Norge först i världen att koppla ihop nationella kommunikationssystem

19 mars 2017 - 12:39
0 kommentar/er

Sverige och Norge samverkar och hanterar dagligen gränsbevakning och olyckor längs vår långa gemensamma gräns. Från och med i dag kan inblandade aktörer samverka enklare för att rädda liv genom sammankopplade radiokommunikationssystem. Norway-Sweden Inter System Interface (ISI) 

 I dag lanseras en tjänst i vårt svenska Rakelsystem och dess norska motsvarighet Nødnett, som möjliggör gränsöverskridande samverkan. Kommunikationen blir sömlös – norska användare kan använda sina radioterminaler i Sverige och svenska användare sina egna terminaler i Norge.

– Nu har vi både metodiken för samverkan över gränserna och ett robust och säkert kommunikationssystem i botten, säger Anita Galin, vid MSB och svensk projektledare för Norway-Sweden ISI, utvecklingsprojektet att förena Nødnett och Rakel.

– Tjänsten är resultatet av tre års samarbete. Det har varit ett användardrivet projekt som helt byggt på användarnas behov och dagliga utmaningar, säger hon. Vi har haft fler än 160 möten och workshops med representanter för sjukvården, polisen, räddningstjänsten, länsstyrelser och kommuner från båda sidor gränsen, säger Anita Galin.

Sverige och Norge först i världen

Att två länders nationella radiokommunikationssystem sammankopplas är en världsunik händelse. Sverige och Norge är först i världen att lyckas. Sammankopplingen av Rakel och Nødnett invigdes redan den 16 november 2016 av inrikesminister Anders Ygeman och norska justis- och beredskapsminister Anders Anundsen i samband med en stor gränsövning i Meråker.

Projektet Norway-Sweden ISI en del av ett europeiskt arbete

Sammankopplingen mellan Nødnett och Rakel har drivits av MSB och norska Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) med stöd av EU-projektet Inter System Interoperability for Tetra and TetraPol Networks (ISITEP).

Mer information om Rakel

Mer information om projektet Norway-Sweden Inter System Interface (ISI)

Läs mer på: https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Sverige-och-Norge-forst-i-varlden-att-koppla-ihop-nationella-kommunikationssystem/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot