Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanschef: ”Ingen garanti”

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanschef: ”Ingen garanti”

23 mars 2017 - 15:22
0 kommentar/er

Det kan vara en bra idé att regionens egna sjuksköterskor sköter prioriteringen av ambulanser. Men det är ingen garanti för att det blir bättre än SOS Alarm, menar Hans Halén vid ambulanssjukvården vid Skarborgs sjukhus.

Regionstyrelsen har ställt sig bakom förslaget att regionen fortsatt ska ha avtal med SOS Alarm för alarmering och dirigering av ambulanser. Men också att regionen ska ta över den medicinska prioriteringen i egen regi från 1 oktober i år.

Tanken är att sjuksköterskor ska anställas direkt av Västra Götalandsregionen och att de får möjlighet att växla mellan jobbet på larmcentral och på akutmottagning.

Hans Halén, verksamhetschef för ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus, välkomnar ett försök där sjuksköterskor med erfarenhet från ambulanssjukvård sköter prioriteringen i större utsträckning. Men han understryker att det inte är någon enkel väg till en bättre ambulansvård.

— Att man tar över i egen regi ger ingen garanti för att man lyckas lösa uppgiften bättre än SOS Alarm. Rent principiellt spelar det ingen roll vem som håller i funktionen. Huvudsaken är att den fungerar så bra som möjligt, säger han.

Hans Halén tror att det är en fördel att den som sköter prioriteringen är van vid att träffa patienter. Att avgöra hur alla som ringer 112 ska prioriteras är en svår uppgift, menar han.

De ärenden som bedöms ha högsta prioritet, prio 1-ärenden, ökar stadigt. Men de fall som efter att ambulanspersonalen kommit fram och gjort sin bedömning fortfarande bedöms som prio 1, ökar inte.

— Det är inte så att folk blir svårt sjuka oftare, men tendensen att skicka ut ambulans med prio 1 ökar. Det är väl hängslen och livrem. Man vill inte missa någon svårt sjuk människa. Antalet samtal ökar också hela tiden, säger Hans Halén.

Läs mer på: http://www.skovdenyheter.se/article/ambulanschef-ingen-garanti/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot