Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Rektorn förnekar att lärare sagt upp sig

Tid att läsa
2minuter
Läst

Rektorn förnekar att lärare sagt upp sig

20 april 2017 - 17:33
0 kommentar/er

Att nästan alla specialistutbildade lärare inom programmen för ambulans- och akutsjukvård vid Sophiahemmet högskola har sagt upp sig förnekas kategoriskt av rektorn. Uppgifterna bekräftas dock av interna dokument och andra personer som Vårdfokus pratat med.

I en tidigare artikel i dag kunde Vårdfokus avslöja att så gott som samtliga lärare med specialistutbildning på de båda specialistsjuksköterskeprogrammen för ambulanssjukvård och akutsjukvård har sagt upp sig från Sophiahemmet högskola i Stockholm.

Anledningen ska vara att de inte ställer upp på den omorganisation som gjorts på skolan. I den nya organisationen ska de programansvariga vara disputerade. Däremot behöver de inte vara specialistutbildade.

När beslutet var fattat fråntogs de som tidigare hade startat och lett utbildningsprogrammen för ambulanssjuksköterskor respektive akutvårdssjuksköterskor sina programansvar. Detta förnekas dock av rektorn.

Rektorn dementerar

– Det verkar vara ren felinformation som du har fått. Att alla specialistkompetenta har lämnat oss är fel. Det är en specialistkompetent adjunkt med 25 procents anställning som har sagt upp sig till sommaren. Det är den enda, säger Johanna Adami, läkare och adjungerad professor samt rektor för Sophiahemmet högskola sedan drygt ett år tillbaka.

I nästa andetag förklarar hon att skolan före omorganisationen inte hade några programansvariga. Detta trots att det på skolans hemsida för specialistutbildningen i akutsjukvård hänvisas till specialistsjuksköterskan Anders Widmark, programansvarig.

Enligt flera källor som Vårdfokus pratat med har han sagt upp sig just för att han fråntagits sin roll som ansvarig för akutsjukvårdsprogrammet, som han lett de senaste nio åren.

Programmet för ambulanssjuksköterskor utformades av Eva Styrwoldt, för tio år sedan. Hon är specialistutbildad anestesi- och ambulanssjuksköterska och har sedan dess lett programmet. Redan sommaren 2008 omnämns hon som programansvarig i skolans egen tidning, Sophia Nytt.

"Aldrig varit programansvariga"

Vad du nu säger är att Anders Widmark och Eva Styrwoldt aldrig har varit programansvariga. Vad har de då haft för roller?

– Ja de har ju lett kurser inom olika program, säger Johanna Adami.

Kravet på att den programansvarige ska ha disputerat kommer enligt Johanna Adami från högskoleförordningen och Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Något sådant krav finns dock inte angivet i högskoleförordningen, enligt UKÄ:s biträdande chefsjurist Mikael Herjevik. Inte heller på myndighetens utvärderingsavdelning har några sådana specifika krav ställts på Sophiahemmet högskola.

Läs mer på:https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/april/sophiahemmets-rektor-dementerar-att-missnojda-larare-sagt-upp-sig/#.WPcgS4yPSaM.twitter

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot