Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nu har ambulanshelikoptern fått blod ombord

Tid att läsa
1minut
Läst

Nu har ambulanshelikoptern fått blod ombord

08 juni 2017 - 19:18
0 kommentar/er

Sedan början av juni har ambulanshelikoptern i Värmland blod ombord. Syftet är att kunna påbörja kvalificerad intensivvård redan på olycksplatsen.
– För enskilda individer kan det betyda att vi påbörjar blodtransfusion tidigare och det kan påverka hur det går på sikt, men även överlevnad i vissa fall, säger Fredrik Helliksson som är medicinskt ansvarig för ambulanshelikoptern.

Tanken är att blodtransfusionerna främst ska ske under transporten, alltså när helikoptern är i luften, eftersom patienten ofta behöver komma in till sjukhus så fort som möjligt. Fredrik Hellikson uppskattar att de kommer att ge blod mellan fem och tio gånger per år i Värmland.

– Framförallt vid olycksfall och skador med stor blödning, men man kan också tänka sig att vi kan ge det vid mag- och tarmblödningar eller vid besvärliga blödningar efter en förlossning, säger Fredrik Hellikson.

Efter tre år i luften – äntligen blod

Ambulanshelikoptern har funnits i Värmland i snart tre år och nu kan personalen även genomföra blodtransfusioner uppe i luften, eller direkt på en olycksplats. Sedan tidigare har patienter i Uppsala län och Västra Götalands län kunnat få blodtransfusioner via ambulanshelikopter och nu är det alltså så även i Värmland. Med ombord finns alltid plasma och påsar med 0 RH-negativt blod.

– Vi har ju olika blodgrupper men noll kan man ge till de flesta personer och därför använder vi det. Man kan säga ett allmännyttigt blod som passar till alla, säger Per-Olof Forsberg som är medicinskt ansvarig på transfusionsmedicin i Värmland.

Blodpåsar byts ut efter halvt dygn

Ambulanshelikoptern ska ständigt ha totalt fyra påsar med blod, två i en kylbox i helikoptern och två kvar på stationen i ett kylskåp. Var tolfte timme byts påsarna i helikoptern ut så att de håller den förvaringstemperatur som krävs. Normalt har blod en hållbarhet på 42 dagar, enligt Per-Olof Forsberg, men påsarna hos ambulanshelikoptern kommer att ersättas av nya efter en vecka.

Nu behövs fler blodgivare

Enligt honom finns en stor fördel om blod kan ges redan under transporten, det skulle kunna minska åtgången på sjukhuset. Men han ser även problem med att blod nu behöver finnas på fler platser.

– Nackdelen är att det krävs fler givare – för de här enheterna (med blod, reds anm) som går att använda till de flesta är ganska få och det gör att vi behöver fler blodgivare, säger Per-Olof Forsberg.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/nu-har-ambulanshelikoptern-fatt-blod-ombord