Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansdrönare kan rädda liv i glesbygd

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulansdrönare kan rädda liv i glesbygd

10 juni 2017 - 12:23
0 kommentar/er

Ambulansdrönare med kamera eller hjärtstartare kan snart vara verklighet för att rädda liv vid olyckor i otillgänglig terräng.

En teknik som skulle kunna användas för att snabbt hitta personer som ligger i vattnet, enligt ambulanssjuksköterskan och forskaren Andreas Claesson på centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska institutet.

– Skulle man ha en drönare som man får upp i luften de första minuterna så skulle man snabbt kunna få upp en kamera på 50-60 meters höjd, titta ner och hitta personer under ytan ner på ett par meters djup, säger han.

Vid en kanotolycka i Ånnsjön i västra Jämtland för två år sedan hamnade flera ungdomar i vattnet och det var svårt och tog tid för räddningstjänsten att lokalisera dem. Det är exempel på en av de situationer som Andreas Claesson tänker sig att tekniken kan användas till. En annan är att snabbt kunna flyga ut hjärtstartare till platser där ambulansen har lång framkörningstid.

– Om man tänker sig, som i Jämtland till exempel, att man placerar drönare på brandstationer, som ett komplement till ambulanssjukvårdens resurs och i väntan på ambulans med räddningstjänst, då skulle vi kunna få fram en hjärtstartare tidigt och fler skulle överleva, säger han. 

Den 13 juni presenteras detta i en första forskningsrapport och enligt Andreas Claesson kan tekniken snart vara verklighet i skarpt läge.

– I nästa skede tycker jag att räddningstjänsten ska fundera på detta och utvärdera våra erfarenheter, för att själva implementera detta, skaffa sig kunskapen och tillstånden och hitta rutiner för att kunna söka människor med detta. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6713865