Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Falck ambulans kritiseras för att kringgå regler om övertid

Tid att läsa
2minuter
Läst

Falck ambulans kritiseras för att kringgå regler om övertid

21 juni 2017 - 22:18
1 kommentar/er

Enligt Vårdförbundet kringgår ambulansföretaget taket för hur mycket övertid de anställda får arbeta genom att samma personal hyrs in från företagets eget bemanningsföretag. Nu begär förbundet att de båda bolagen ska räknas som en och samma arbetsgivare.  

Ambulanssjuksköterskan och huvudskyddsombudet Rickard Uppenberg har gjort en så kallad 6:6a-anmälan och begärt att arbetsgivaren ska svara senast på torsdag denna vecka. Om Vårdförbundet inte blir nöjd med svaret skickas anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.

Det Rickard Uppenberg och medlemmarna i Vårdförbundet retar sig på är att Falck Ambulans har två olika bolag som de växelvis utnyttjar för att kunna överskrida det antal övertidstimmar som varje medarbetare får arbeta enlig arbetstidslagen.

Eget bemanningsföretag

Falck Ambulans har nämligen ett bemanningsföretag som heter Falck Services. Risken enligt Vårdförbundet är att personal som arbetat mycket övertid i Falck Ambulans samtidigt anställs i bemanningsföretaget och sen hyrs ut för arbete i Falck Ambulans.

"Detta leder till att samma medarbetare kan arbeta på samma arbetsplats, med samma arbetsuppgifter, men med två olika arbetsgivare och därmed kan de arbeta väldigt mycket övertid utöver sin ordinarie tjänstgöringsgrad", skriver Rickard Uppenberg som tycker att förhållandet är oacceptabelt eftersom det riskerar att gå ut över medarbetarnas hälsa.

Han anser att de inte får tillräckligt med återhämtning mellan de olika arbetspassen, vilket i värsta fall leda till risk för felbedömningar i vårdandet av patienterna.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/juni/falck-ambulans-kritiseras-for-att-kringga-regler-om-overtid/

 

Falck förtydligar 24/6 via email från kommunikationsansvarige Lotta Smith följande:

Det finns i dag en generell brist på specialistsjuksköterskor, vilket gör att många jobbar övertid. Det gäller alla arbetsgivare i vården, även oss. Inom ambulansen innebär detta att många medarbetare jobbar extra även hos annan än sin ordinarie arbetsgivare. Vilket kan leda till problem eftersom anställningar hos flera arbetsgivare gör att huvudarbetsgivaren inte kan kontrollera tillexempel vilotider. Falck har haft uppe frågan om bisyssla med Vårdförbundet vid upprepade tillfällen.

Vi har planerat vår sommarbemanning tillsammans med medarbetarna och kommit fram till en modell där vi erbjuder dem att jobba några extrapass, med högre ersättning hos oss, istället för att göra detta hos en annan arbetsgivare. Därmed uppnår vi både en rättvisare fördelning av övertiden, vi får erfarna medarbetare i ambulanserna och, inte minst, vi får kontroll på vilotidsreglerna.

Detta är helt frivilligt och medarbetarna har själv bokat in sig på de pass som de funnit lämpliga. Per idag är ingen planlagd så att man går över taket för övertid.

/Martin Lindfors, tf Ambulanschef Falck Ambulans.

 

 

Där är 1 kommentar

Fy fan. Men dem är inte ensamma, Samariten Ambulans AB i Stockholm hyr in ordinarie personal från en anställds egna bemanningsföretag, vilket gör att man kringgår reglerna med övertid. Vissa personer inom företaget åker från dygnstjänst till nytt pass på annan station. Granska det, Stockholms Läns landsting och Vårdförbundet.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot