Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

En orättvis satsning

Tid att läsa
2minuter
Läst

En orättvis satsning

03 juli 2017 - 19:57
0 kommentar/er

FILIPSTAD: Storsatsning på nya ob-tillägg gäller inte alla

Känslorna svallar efter landstingets besked om en extrasatsning på vårdanställda som jobbar obekväm arbetstid. Satsningen gäller nämligen inte alla – bland dem som utesluts helt finns alla som jobbar inom ambulansverksamheten.
– Det här kan bli droppen för många, säger Peter Ekvall, sjuksköterska vid ambulansen i Filipstad.

Anställda inom landstinget ska från och med i höst få extra ob-tillägg, meddelades det nyligen från landstingsledningen. Tanken bakom är enligt ett pressmeddelande att ”ersättningsmodellen” ska bli mer enhetlig.

– På så vis kan vi se till att vi får en bättre bemanning på våra avdelningar under obekväm arbetstid, säger Petra Svedberg, chef för område slutenvård i ett pressmeddelande.

30 miljoner kronor ska satsas på detta och satsningen riktas in på medarbetare som jobbar i verksamheter som är bemannade dygnet runt.

Men – satsningen kommer inte att omfatta alla sådana verksamheter, utan enbart anställda på länssjukhusen. Och bara fyra yrkeskategorier där: sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Massivt stöd

Bland dem som blir utan extrapengar finns ambulanspersonalen.

Britt Eklund har jobbat i 30 år som ambulanssjukvårdare på ambulansen. Häromdagen skrev hon i ren frustration ett inlägg på Facebook om hur det kändes att landstinget exkluderar hela hennes yrkesgrupp från satsningen.

”Jag älskar mitt jobb, ta inte bort den känslan” skrev hon bland annat i inlägget som delats över 120 gånger och fått massivt stöd, inte minst från arbetskamraterna i Filipstad.

– Det här ju extremt orättvist. Vi värderas inte på samma sätt, säger hon.

– Ja, det här är absolut fel väg att gå om landstinget vill framstå som en attraktiv arbetsgivare, säger Peter Blom.

– Höj gärna ob-tillägget, men gör det för alla då, säger Peter Ekvall.

”Utnyttjar snällheten”

Särskilt ett påstående från landstinget stör dem: att satsningen görs där det är svårt att rekrytera personal.

Visst – ambulansverksamheten kommer att fungera i sommar, men det beror på att de anställda jobbar extra, säljer semesterveckor, jobbar långa jourpass och ställer upp i största allmänhet, framhåller gruppen.

– Landstinget har utnyttjat vår snällhet och lojalitet i decennier, sammanfattar Peter Ekvall.

Att obekväm arbetstid på något vis skulle vara obekvämare på vissa avdelningar och för vissa grupper känns också fel, tycker de.

– Varför bygga in en orättvisa i ett system? säger Peter Blom.

– Det känns som ett hån. Vi jobbar lika mycket kvällar och helger, säger Tina Eriksson.

– Vi jobbar också obekväm tid och är borta från våra familjer på både jul och midsommar – varför är inte min fritid lika mycket värd som andras? säger Jessica Nolin.

– Det här skapar ju sprickor i arbetsgrupperna också, säger Peter Blom.

I det nya systemet får undersköterskor och sjuksköterskor på samma avdelning olika ersättning för ob-tid.

– Jag tycker landstingsledningen ska sätta sig ned och prata på ett seriöst sätt med facken om vad som är hälsosamma villkor och arbetstider. Höjt ob i all ära, men det ger inte vila och återhämtning, som är grunden för en hälsosam arbetstid, säger Peter Blom.

Läs mer på: http://nwt.se/filipstad/2017/06/22/en-orattvis-satsning