Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Prisad app har skapat 38 000 livräddare

Tid att läsa
2minuter
Läst

Prisad app har skapat 38 000 livräddare

01 december 2017 - 20:36
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Med ett enkelt meddelande har forskare och utvecklare bakom SMS Livräddare samordnat människor med HLR-kunskap i Sverige. Tack vare idén har de räddat liv. Nu belönas de med Athenapriset.

 

En novembermorgon för tio år sedan satt Leif Svensson, då överläkare på Södersjukhusets hjärtklinik, på bussen i Nacka på väg till jobbet. Det han inte visste var att ett stenkast bort segnade en person i samma sekund ner i hjärtstopp och avled. Först senare på sjukhuset fick han vetskap om på hur nära håll bussen hade kört förbi personen, vars liv han hade kunnat rädda med hjärt- och lungräddning.

– Det var kanske det mest frustrerande ögonblicket i mitt liv, säger Leif Svensson, i dag professor på centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet.

Den tragiska händelsen väckte frågan: Hur kan vi finna ett system som i närmiljön rekryterar frivilliga livräddare till allvarligt sjuka individer?

Lösningen blev ett forskningsprojekt och ett system vid namn SMS Livräddare. Idén bygger på att civilsamhället involveras när misstänkta hjärtstopp rapporteras in till larmcentralen. Frivilliga personer som registrerat sig i appen SMS Livräddare, och som befinner sig inom en radie på 500 meter från den drabbade, underrättas av larmcentralen i samma stund som ambulansförarna, genom ett sms i mobilen.

Forskarna tänkte att eftersom mediantiden från larm till ambulansens ankomst ligger på tio minuter, så borde hjärt- och lungräddning i många fall kunna påbörjas av frivilliga om de hinner fram före. Men om resonemanget skulle hålla i verkligheten hade de då ingen aning om. 

– Att människor faktiskt skulle vilja springa till undsättning när det väl var skarpt, det hoppades vi ju bara, säger David Fredman, driftansvarig för Heartrunner Sweden AB, som tillhandahåller tekniken som möjliggör SMS Livräddare-systemet.

Intresse för att hjälpa till visade sig finnas. I dagsläget har 38 000 svenskar registrerat sig i appen och systemet har implementerats i Stockholm, Västra Götaland och Köpenhamn.

Mattias Ringh, kardiolog som forskar om SMS Livräddare på hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet och Södersjukhuset, tror att appen bidrar till att civilsamhället får en större delaktighet i hälso- och sjukvårdsfrågor.

– Men sjukvården måste alltid vara ryggraden man kan lita på. Sen kan tilläggsresurser, som bygger på frivillighet och engagemang från civilsamhället vara ett viktigt komplement, säger Mattias Ringh.

Chansen att en person som drabbats av hjärtstopp överlever sjunker med 10 procent per minut. En studie som forskningsteamet publicerat i New England Journal of Medicine visar att fler drabbade får hjälp av frivilliga när appen aktiveras än när den inte gör det, närmare bestämt 30 procent fler.

Flera regioner är i dag intresserade av systemet. De får vända sig till driftbolaget Heartrunner AB för installation och drift av systemet. Att projektets affärsmässiga del behövde lämnas över av forskarna var en förutsättning för att få bolaget att växa.

– Vi ska göra det vi är bra på, det vill säga forska på det här och formulera vetenskapliga hypoteser. Det skulle vi aldrig kunna göra om vi var drift­ansvariga också, säger Mattias Ringh.

Ekonomiskt stöd har forskarna fått av SLL innovation och deras innovationsfond. I kommersialiseringsprocessen har forskarna tagit hjälp av KI innovations som är till för att stötta forskningsprojekt i affärsutveckling och få dem att nå marknaden. KI innovations har också bistått med affärsplan, kostnadsplan, och hjälp i juridiska frågor. KI innovations är dessutom delägare i bolaget tillsammans med bland annat forskarna. Driftsansvarige David Fredman sitter i KI innovations lokaler när han jobbar för bolaget och inte med forskarna:

– Bolaget ska ju inte blanda sig i forskningen utan vi ska tillhandahålla ett system som gör det här möjligt.

Läs mer på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/11/22/prisad-app-har-skapat--38-000-livraddare/