Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Debatt: Fel att landstingen köper ambulansflygplan men inte har råd med sjuksköterskor

Tid att läsa
1minut
Läst

Debatt: Fel att landstingen köper ambulansflygplan men inte har råd med sjuksköterskor

11 november 2017 - 15:27
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Jag är förtvivlad och frustrerad. Dagligen rapporteras i media om kaos på våra sjukhus, brist på personal och köer som växer. Människor som inte hinner få behandling innan sjukdom tar liv. Då kommer landstingen på att det ska bedrivas flygverksamhet för våra skattepengar! För 620 miljoner kronor får vi sex flygplan. Det är cirka 1 400 sjuksköterskor, eller i snitt cirka 80 000 vårdplatser, beroende på typ av vård.

För 620 miljoner kronor får vi sex flygplan. Det är cirka 1 400 sjuksköterskor, eller i snitt cirka 80 000 vårdplatser, beroende på typ av vård, skriver debattören. På bilden en svensk delegation på väg i ett ombyggt plan för att bistå i sjukvårdsinsatser i terrordrabbade Bombay 2008. Bilden har inget med Svenskt Ambulansflyg att göra utan ska illustrera sjukvård i flygmiljö. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Bakgrunden till att jag skriver är att Sveriges samtliga landsting och regioner har gått samman i ett kommunalförbund med namnet Svenskt Ambulansflyg och just nu genomförs en upphandling av sex stycken flygplan avsedda för just ambulansflyg.

Inköp av flygplanen kostar cirka 620 miljoner kronor. Till det tillkommer driftskostnader, hangarkostnader och kostnader för medicinsk utrustning, piloter och tekniker. Dessutom är det en typ av flygplan som är minst två gånger så dyra som de plan som övriga världen använder till ambulansflyg.

För 620 miljoner kronor får man nästan 1400 sjuksköterskor - eller 6 flygplan.

Det är bara våra största flygplatser som har öppet 24 timmar per dygn. Närmaste flygplats kanske är stängd. Det kostar att öppna en flygplats. Tro inte att ambulansflygplanen kommer få landa gratis, Några flygplatser kan öppna, andra inte.

Läs mer på: http://www.dalademokraten.se/opinion/debatt/debatt-fel-att-landstingen-koper-ambulansflygplan-men-inte-har-rad-med-sjukskoterskor

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot