Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sverige behöver trygghetsnavet SOS Alarm

Tid att läsa
1minut
Läst

Sverige behöver trygghetsnavet SOS Alarm

18 oktober 2017 - 19:16
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Att SOS Alarm inte har kompetens att prioritera vårdärenden är osant. Här arbetar läkare, sjuksköterskor och SOS-operatörer ihop för att göra säkra bedömningar. Sverige behöver en samordnad alarmeringstjänst - dyrbar tid får aldrig förloras, svarar Maria Khorsand, vd för SOS Alarm.

REPLIK Sjuksköterskan Per-Anders Nordström skriver i debattartikeln ”SOS Alarm klarar inte av sitt uppdrag” att SOS Alarm varken har de resurser eller den kompetens som krävs för att sköta ambulansprioriteringar. Hans inlägg innehåller såväl en del missförstånd som ett par rena felaktigheter.

SOS Alarm har såväl operatörer som sjuksköterskor anställda. Det är därför direkt osant att påstå att vi inte har kompetens för att prioritera vårdärenden. Operatörerna arbetar tillsammans med sjuksköterskor, på vissa platser i landet även ihop med läkare, för att göra bedömningar och prioriteringar. Samtliga våra operatörer går också en intern utbildning som bland annat inkluderar vårdkunskap. Att vara SOS-operatör är ett kvalificerat yrke med utvecklad kompetens och djupa kunskaper i att bland annat kunna leda ett samtal baserat på den hjälpsökandes röst och fatta snabba beslut utifrån ett givet beslutsstöd.

Nyligen presenterad, dock ej ännu publicerad, svensk forskning visar dessutom att operatörer är minst lika bra som sjuksköterskor i fråga om att göra bedömningar och ambulansprioriteringar. Vi håller dock med Per-Anders om att forskningen inom området fortfarande är otillräcklig. Därför följer vi noggrant det arbete som görs i syfte att ständigt utveckla vår verksamhet.

Vi är övertygade om att sjuksköterskor behövs i en larmcentral. I dag hanterar sjuksköterskorna hos SOS Alarm ärenden och uppgifter där vi tror att deras kompetens kan göra störst skillnad för den enskilde patienten. Exempelvis ser vi i vårt patientsäkerhetsarbete att våra sjuksköterskors formella kompetens gör skillnad för våra patienter som väntar på att få en ambulans tilldelad. Ett medicinskt tillstånd kan snabbt förändras i väntan på ambulans, både till det bättre och till det sämre. Våra sjuksköterskor är snabba och duktiga på att upptäcka dessa skiftningar.

Läs mer påhttps://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverige-behover-trygghetsnavet-sos-alarm-19105