Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

SOS Alarm klarar inte av sitt uppdrag

Tid att läsa
1minut
Läst

SOS Alarm klarar inte av sitt uppdrag

13 oktober 2017 - 22:41
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Varje dag riskeras patientsäkerheten när patienter felbedöms av SOS-operatörer. SOS Alarm har inte de resurser eller den kompetens som krävs för att göra en säker ambulansprioritering, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som nu lämnar SOS Alarm. 

Under mina fyra år som sjuksköterska på SOS Alarm har jag kommit till slutsatsen att SOS Alarm inte har rätt resurser eller kompetens att klara av de krav som samhället ställer på en modern ambulansprioritering.

Som sjuksköterska arbetar man dagligen hårt för att hitta de patienter som felbedömts av SOS-operatörer, som inte behöver vara sjukvårdsutbildade, och som därför kan få vänta farligt länge på ambulans - trots livshotande tillstånd. Tyvärr talar man som vårdpersonal för döva öron när man påtalar att bristerna i bedömningarna beror på otillräcklig medicinsk kunskap.

Att SOS Alarm inte hängt med i utvecklingen blir tydligt i ägaren SKL:s yttrande till den förra 112-utredningen 2013: ”Det är centralt att alarmeringstjänsten är väl integrerad i den övriga vårdkedjan. En önskvärd utveckling är att sjukvården på ett mer effektivt sätt ska kunna använda alla sina tillgängliga resurser för att hantera ärenden som inkommer via 112. Exempel på resurser är primärvård, sjukvårdsrådgivning, psykiatri, kommunal hemsjukvård, hembesöksbilar, samt läkarstöd av olika slag.”

Om du ringer efter ambulans i Uppsala och Västmanland kopplar SOS Alarm vidare samtalet till landstingets egen larmcentral och patienten bedöms där av en erfaren legitimerad sjuksköterska. Även Sörmland, Västra Götaland och Skåne län kommer inom kort att bedöma ambulansbehovet för sina patienter. Detta för att de anser att SOS Alarms vårdprioritering inte håller en tillräckligt hög kvalitet.

Trots detta förespråkar SOS Alarm bedömning av icke medicinskt utbildad personal med en dåres envishet. Detta med argument som att det saknas evidens för att bedömningen skulle bli bättre utförd av en sjuksköterska. Rimligare vore att säga att de studier som finns, även om de är få och små, visar på ökad träffsäkerhet i bedömningen vilket leder till färre ambulansuppdrag och att man identifierar fler kritiskt sjuka i larmsamtalen.

Läs mer på: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sos-alarm-klarar-inte-av-sitt-uppdrag-18991