Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulans når uppsatta mål

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ambulans når uppsatta mål

18 oktober 2009 - 10:40
3 kommentar/er

9 av tio ambulanser kommer fram i tid. Det konstateras i en rapport som gjorts vid Sahlgrenska sjukhuset efter all kritik om försenade ambulanser, skriver SR Göteborg.

- Vi har en väldigt hög ambitionsnivå i SU, vi ska nå 93 procent av patienterna inom 10 minuter från det att vi får larmet. Den siffran håller vi. Sedan finns det belastningstoppar då det är svårt att nå alla patienter inom 10 minuter men det ingår i avtalet. Därför har vi satt nivån till 93 procent, säger Mats Kihlgren, ansvarig för ambulanssjukvården.

Räcker det med 93 procent inom 10 minuter?
– I en stad med 650 000 invånare är det nästan hopplöst att planera de belastningstoppar som kan komma när som helst under dygnet, säger Kihlgren.

Enligt Kerstin Brunnström, (S), ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har bland annat tio nya miljoner kronor tillförts ambulanssjukvården. Dessutom har ett nytt avtal slutits med SOS Alarm.
- Innan nya beslut tas måste vi måste se hur det här faller ut, säger Brunnström.

Där är 3 kommentarer

Ja eftersom Stockholm når endast 34% inom 10 minuter så måste ju detta vara extremt bra eller hur

Den senaste tiden har Göteborgs ambulanspersonalen med facket i spetsen framfört massiv kritik mot ledningen för ambulanssjukvården och hävdat att det finns allldeles får få ambulanser i Göteborg. Facket vill att 4 nya ambulanser skall sättas in för att säkerställa att ambulams kommer fram i tid. Vilket annat landsting kan uppvisa att 93 % av alla prio 1 kommer fram inom 10 min?
Kanske borde facket rikta in sig på den timmaställda personalen som först jobbar 1 dygn inom räddningstjänsten för att sedan köra 1 dygn på ambulansen. Borde inte detta vara den verkliga faran för patienter där personalen kan jobbba flera dygn i sträck?

Ett litet förtydligande är på sin plats:

1) Den fackliga kritiken har ingenting med tiden det tar för ambulans att komma till patient att göra. Den har bland annat med arbetsbelastning, jourpålägg och schemaförsämringar att göra.

2) Av den korta notisen ovan går inte mycket att utläsa. Den baseras på ett uttalande av Mats Kihlgren, en person som har ett oerhört lågt förtroendekapital bland de anställda här i Göteborg. Förmodligen skulle statistiken må bra av att vändas och vridas på lite grann. Jag vill exempelvis påpeka att "larmen" betyder just bara larmen, det vill säga prio ettorna.

3) Kritik har givetvis framförts mot det sätt timanställda från Räddningstjänsten ibland använts på. Det finns även många som är missnöjda mot att dygnstjänstgöring fortfarande tillåts i en stad där återhämtning i det närmaste är obefintlig.