Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal i södra Halland saknar förtroende för sin ledning

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanspersonal i södra Halland saknar förtroende för sin ledning

19 mars 2011 - 10:41
0 kommentar/er

Förhållandet mellan ambulanssjukvårdens ledning och dess personal har länge varit dåligt i södra Halland. Nu har detta blivit än värre efter beslutet som togs för några veckor sedan om att till hösten införa så kallad totalrotation inom ambulansverksamheten i södra Halland.

Stämningen var irriterad och uppgiven när Hallandsposten mötte personalen på ambulansstationen i Laholm. Av rädsla för att "få äta upp det" ville ingen bli citerad med namn i tidningen.

– Vi känner oss jagade och påhoppade men vi står gemensamt bakom de uttalanden som görs, säger en anställd till tidningen.

Totalrotation innebär att alla ambulanser ska utgå från Halmstad, även de som är stationerade i Laholm och Hyltebruk, med skiftbyte två gånger om dygnet. Det innebär exempelvis att en anställd som bor ett stenkast från ambulansstationen i Laholm först måste åka in till Halmstad, sätta sig i en ambulans och köra ner till Laholm för att vid arbetspassets slut återvända till Halmstad och slutligen ta sig hem till Laholm.

Införandet av totalrotation är det senaste i en rad beslut som går stick i stäv med personalens uppfattning. Stationsfrågan i Laholm och borttagandet av jouren (dygnstjänstgöringen) är ett par andra exempel.

– Jouren är en ren policyfråga som kostar landstinget sju-åtta miljoner om året. Helt i onödan eftersom det inte gagnar patienterna det minsta. Däremot öppnar det vägen för en privatisering av verksamheten, säger personalen.

Beslutet att införa totalrotation bygger på en utredning som genomfördes 2010. Den har sin utgångspunkt i patienten med målsättning att skapa ett så optimalt och säkert omhändertagande som möjligt.

– Samtliga medarbetare har haft möjlighet att lämna synpunkter under utredningens gång och därefter har samverkan skett med facket som inte haft något att invända, säger verksamhetschef Susanne Svensson

Enligt Svensson slopades dygnstjänstgöringen (jouren) 2009 för att öka säkerheten för patienter och medarbetare.

– Arbetstidsförändringen har utgått från ett helhetsperspektiv och upplevts på ett mycket positivt sätt inom ambulanssjukvården, säger hon.