Tinas mamma kunde inte andas av smärta – nekades ambulans av 112


         

Tina Sheikchichi, 18, var hemma med sin mamma när hon plötsligt hörde henne ropa i panik utifrån köket. När Tina sprang ut hittade hon sin mamma stående orörlig och gråtande på golvet. 

– Min mamma har diskbråck i ryggen på tre ställen och hon brukar ha ont. Men nu kunde hon inte röra sig och hade så ont att hon var okontaktbar och hade svårt att andas på grund av chock, berättar Tina för Nyheter24

Som de flesta andra i en nödsituation var Tinas första impuls att ringa 112. När hon kom fram bad hon dem att skicka en ambulans eftersom hennes mamma inte kan andas eller röra sig. 

– Jag förklarar situationen och säger att jag är ensam hemma med mamma och inte har tillgång till bil. Kvinnan i luren säger att om mamma inte kan röra sig så kan de inte heller göra något. Jag frågar vad jag ska göra, om det nu är så att de inte heller kan göra något, berättar Tina. 

Kvinnan på SOS Alarm uppmanade henne att ringa till 1177, och om de ansåg att mammans tillstånd var så allvarligt att det behövdes ambulans skulle hon ringa tillbaka. 

Tina fick då tag på en granne som kunde stötta henne medan hon ringde Vårdguiden. Under de 20 minuter som hon fick vänta på att komma fram blev mammans tillstånd värre och värre. 

– Min granne var också helt chockad över bemötandet hos SOS. När jag sedan kom fram till 1177 fick jag rådet att ge henne två Alvedon och avvakta. Hur hade de tänkt att det skulle hjälpa liksom?

Tina och grannen fick tag på en vän till grannen som bar ut Tinas mamma till bilen och körde henne till sjukhus. Väl där kunde hon få medicin som tog udden av anfallet. 

– Men hon kan fortfarande inte gå, hon bara ligger ner, och hon har knappt någon känsel i sitt ben, säger Tina. 

Tina känner sig arg över SOS Alarms bemötande och vad hon uppfattade som brist på empati hos kvinnan som tog samtalet, och att hon ställde flera frågor som Tina inte kände var relaterade till situationen.

– Jag är liksom 18 år och ensam med min mamma som inte kan andas eller prata, vad mer krävs för att hon ska vilja hjälpa mig? Jag var ganska lugn i början, men det känns nästan som de vill att man ska vara panikslagen när man ringer för att de ska ta en på allvar. 

Efter att mamman kommit hem från sjukhuset kände sig Tina fortfarande upprörd och skrev ett inlägg om hur de blivit bemötta på Facebook. Inlägget har redan fått över 100 gilla-markeringar, och i kommentarerna är det många som säger att de varit med om liknande saker. 

Läs mer på: https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/888576-mamma-kunde-inte-andas-nekades-ambulans

Kommentarer

sos operatör

du som avböjde från o skicka Ambulans. du är en jävla skam och smuts. blir illamående av ett du en fick anställnnig som opratör viriga människa 

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot