Besök: idag 229, vecka 229, månad 21.213  förra: dagen 1.085, veckan 7.465, månaden 41.297
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

VG Regionen äventyrar ambulanspersonalens säkerhet

Tid att läsa
1minut
Läst

VG Regionen äventyrar ambulanspersonalens säkerhet

19 september 2011 - 21:45
0 kommentar/er

Den föråldrade fordonsparken på Ambulansen Alingsås utgör en fara för personalens säkerhet. Ambulanserna kör fler mil än vad de borde innan de kasseras eller blir reservfordon. Istället för de 25 000 mil, som tidigare var standard, kan en ambulans idag åka 40 000 mil innan den ställs av. Det finns också en brist på reservambulanser ifall något fordon skulle gå sönder.

– När man sänker kvaliteten så mycket som vi har gjort de senaste åren så blir det till slut att man accepterar läget. En del bryr sig inte ens om att rapportera in de brister som förekommer, säger Per-Anders Åström, ambulanssjuksköterska i Alingsås.

Enligt Per-Anders Åström är hans chefer väl medvetna om problematiken, och inom kort kommer också nya ambulanser att köpas in. Men det löser egentligen inte huvudfrågan, menar Per-Anders Åström.

– Problemen kommer att kvarstå. Jag vänder mig emot att man sparar på säkerhet. En personbil som gått 40 000 mil är inte särskilt fräsch. Idag kör vi tills reparationskostnaderna blir så stora att det inte är lönsamt att ha dem kvar. Hur långt fordonen skall köras bestäms inte av Ambulansorganisationen själv och personalen och ledningen jobbar hårt för att få förståelse högre upp för problematiken.

En del av de brister som Per-Anders Åström har noterat är att det finns fordon som saknar antisladdsystem, att bälten tillåts att vara sönder i flera månader innan de åtgärdas och att blåljuslampor tejpas fast med tejp då de lossnat från fästena.

– Vid byte till reservbil uppmanar man personalen att inte köra fort med reservbilarna för att de är så slitna att de går sönder då. Jag som personal accepterar inte sådana här brister i ambulanssjukvården, säger Per-Anders.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot