Besök: idag 215, vecka 215, månad 21.199  förra: dagen 1.085, veckan 7.465, månaden 41.297
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

MP kräver svar angående avtalsbrott

Tid att läsa
2minuter
Läst

MP kräver svar angående avtalsbrott

27 september 2012 - 11:30
0 kommentar/er

Miljöpartiet lyfter frågan om den så ifrågasatta ambulansverksamheten till formell nivå. Partiet kräver nu svar på om avtalsbrott har skett.

Larmen om Falck ambulans verksamhet har varit många under senare tid och Miljöpartiet gick nyligen ut i SvD med krav på att avtalet ska brytas.

– Det är riktiga människor som råkar ut för det här. Som blir omhändertagna av en sjuksköterska som kanske inte har den specialistkompetens som krävs, sade Helene Öberg, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Miljöpartiet.

I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsförvaltningen kräver Öberg svar på hur ”uppfyllelsegraden” ser ut för avtalen med Falck ambulans samt ambulansbolagen Samariten och Aisab.

– Vi vill veta vad som gäller för alla tre bolagen. Då kan vi komma jämföra dem och se om något av bolagen sticker ut, säger Helene Öberg.

Hon säger att hon försökte debattera saken på landstingsfullmäktige, men att frågestunden bröts innan just innan det blev hennes tur.

– Det blev aldrig någon debatt med Moderaterna kring det här. Min fråga hade hamnat långt ned på listan, under andra frågor med mindre politisk laddning. Det är klart att jag blev besviken och undrade varför inte den här viktiga frågan togs upp.

Med skrivelsen hoppas hon få svar på om förvaltningen bedömer att avtalsbrott begåtts eller inte.

– Antagligen är det så. Jag vill också veta hur de tänker inför framtiden – om de känner sig trygga med att fortsätta med den här leverantören. Det gör inte jag, men jag vill se hur förvaltningen ser på det.

Står MP fast vid kravet att bryta avtalet med Falck ambulans?
– Ja, det gör vi.

Lars Joakim Lundquist (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, säger att också han är oroad över verksamheten.

– Vi är mycket bekymrade och har bett förvaltningen att ta fram ett underlag. Vi får successivt information om hur mycket ambulanserna kör och så vidare, men jag delar den bekymrade minen.

Det viktigaste, säger han, är att politikerna efter den senaste upphandlingen ställt högre krav på bemanningen i ambulanserna.

– Det ska inte bara vara sjuksköterskor, utan specialistutbildade sjuksköterskor. Det har varit en trång sektor i landstinget i sommar, säger Lundquist.

Han berättar att han vid två tillfällen varit med i ambulanserna för att på nära håll se verksamheten. Bland det allvarligaste tycker han är att fort- och vidareutbildningen brister.

Lars Joakim Lundquist vill inte uttala sig om huruvida avtalsbrott har begåtts innan han får resultatet av översynen.

– Mediedebatten som varit är inte bra. Att folk är bekymrade över att ambulanser inte kommer fram i tid och sådana saker. Vi har all anledning att ta det här på allvar.

– Politikens viktigaste roll är att följa upp det vi beställt. Och jag brukar vara rätt tjurig när saker inte fungerar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-kraver-svar-om-avtalsbrott_7528170.svd

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot