Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Blåljusstudenter övar samverkan

Tid att läsa
1minut
Läst

Blåljusstudenter övar samverkan

27 september 2012 - 12:04
0 kommentar/er

Den 27-28 september anordnar lärosätena MSB Sandö, Polishögskolan Umeå och Umeå universitet en samverkansövning för polisstudenter, ambulansvidareutbildningsstudenter samt SMO-studenter på MSB Sandö.

Syftet är att deltagarna ska få en ökad förståelse för problem som kan uppstå på en olycksplats och hur de olika yrkesgrupperna kan samverka på bästa sätt för att olyckan ska få så små konsekvenser som möjligt.
Att dessa tre ”blåljusyrken” möts i en så omfattande gemensam övning på studerandenivå är unikt. Deltagarna får redan som studenter chansen att uppleva ett scenario så nära verkligheten som möjligt.

Hur går det till?
Deltagarna samlas på Sandö där de delas in i 17-18 tvärgrupper med sju studenter i varje grupp. I varje grupp ingår fyra polisstudenter, två räddningstjänststudenter samt en ambulanssjukvårdsstudent.

Den första dagen inleds med tvärgruppsseminarier där man presenterar respektive yrkesgrupps roller vid katastrofhändelser samt vilken samverkansvinst yrkesgrupperna kan få genom att samarbeta vid katastrofhändelser. Därefter visar tvärgrupperna upp valda delar av utrustning samt metoder för att hantera dessa vid katastrofhändelser. Till exempel visar studenterna från Sandö hur man klipper upp taket på en bil.

Tre olika scenariohändelser
Dag två består av tre olika katastrofscenarion som är karaktäristiska för de olika blåljusyrkena. Deltagarna delas in i tvärgrupper om ca 40 personer och får öva sig i samverkan under dessa tre scenarior. Som avslutning på övningsdagen ges en kort generell övningsgenomgång, samt avslutningssamtal i tvärgrupperna.
Mer information om scenariona, hur de gick till samt erfarenheter och lärdomar från övningsdagarna, kommer att beskrivas i en artikel längre fram.

Mål
Efter övningen ska deltagarna bland annat ha fått kunskap om de olika yrkesgruppernas roller och dess betydelser vid katastrofhändelser samt hur man kan samverka vid en katastrofhändelse.

De ska ha tillämpat de metoder som är relevanta för deras yrkesgrupp vid sådana händelser samt fått en större insikt i hur man som grupp och individ kan tillgodogöra sig samverkan yrkesgrupperna emellan.

De ska också ha övat kommunikation inom, men också mellan yrkesgrupperna.

https://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nytt-inom-Utbildning/Blalj...