Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Västerbotten äventyrar patientsäkerheten

Tid att läsa
1minut
Läst

Västerbotten äventyrar patientsäkerheten

06 november 2012 - 19:59
0 kommentar/er

I juni begärde Socialstyrelsen att landstinget i Västerbotten skulle redogöra för hur patientsäkerheten påverkats av neddragningarna som gjorts i både vårdplatser och ambulanssjukvård i länet.

Nu har Socialstyrelsen analyserat de svar som landstinget har lämnat i de olika punkterna och funnit att landstinget på flera ställen inte kan garantera att patientsäkerheten är intakt efter neddragningarna.
Inte minst kritiseras landstinget i Västerbotten för att man inte innan beslutet togs gjorde en risk- och konsekvensanalys av neddragningarna. Detta strider mot gällande regelverk.

I fallet Åseles indragna ambulans finner Socialstyrelsen att landstinget vidtagit relevanta förbättringsåtgärder för att säkra patientsäkerheten i området. Detta utesluter dock inte att det får konsekvenser för andra verksamheter och funktioner i landstinget att Åsele idag saknar ambulans. Akutbilen stationerad i Åsele transporterar endast patienter inom Åsele kommun. Detta har gjort att belastningen på ambulansen i Dorotea har ökat, enligt landstingets egen redogörelse.

Att ambulanstillgången i Mellanbygden – Robertsfors med omnejd – idag ofta dirigeras med ambulanser från Umeå eller Skellefteå, är inte heller till Socialstyrelsens belåtenhet. Tanken var att ambulanstillgången skulle förskjutas i länet beroende på var andra ambulanser befann sig. Detta skulle skapa en tillräcklig täckning av länet.

Socialstyrelsen anser inte att patientsäkerheten i Mellanbygden idag kan garanteras med ambulanser som utgår från Umeå eller Skellefteå. Det finns en utgångspunkt för att en ambulans ska stationeras i Ånäset, men detta nyttjas inte idag på grund av resursbrist.

Summan av allt är att endast Malå är den del av neddragningarna i länet som Socialstyrelsen inte finner skäl att kritisera.