Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Räddningstjänsten får kritik efter självmord

Tid att läsa
2minuter
Läst

Räddningstjänsten får kritik efter självmord

19 november 2012 - 18:45
0 kommentar/er

Nyligen begick en ung kvinna självmord genom att hoppa från en bro. Nu riktar en ambulanssjuksköterska allvarlig kritik mot räddningstjänsten agerade.

Händelsen inträffade i en mindre ort i Linköpings kommun. Enligt ambulanssjuksköterskan, som i ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) redogör för sin version av händelseförloppet, ska både polis och ambulans ha fått larm om att kvinnan stod i begrepp att hoppa från en bro.

Ambulanspersonalen ska, enligt mejlet som har diarieförts av kommunen och därmed blivit en offentlig handling, flera gånger ha begärt att få assistans av räddningstjänsten under utryckningen till den aktuella platsen.

Räddningstjänstens inre befäl ska dock ha sagt nej till begäran. Först när även polisen bad om hjälp ryckte en deltidsbrandkår ut.

När ambulanspersonalen kom fram till platsen hade den unga kvinnan redan hoppat och ambulanspersonalen försökte rädda hennes liv. När räddningstjänsten kom till platsen fanns inget mer att göra. Kvinnan fördes till Universitetssjukhuset – men avled efter en tid.

Ambulanssköterskan riktar i mejlet allvarlig kritik mot räddningstjänstens beslut att inte genast rycka ut. Enligt ambulanssjuksköterskan finns det ytterligare händelser tidigare i år där räddningstjänsten inte har ryckt ut när ambulanspersonal begärt det.

Paul Lindvall säger till Corren att han har sänt mejlet vidare till kommunens juridikgrupp och till räddningstjänstens direktion. Han vill att händelsen utreds noggrant.
– Jag tar det som framförs på stort allvar. Det är självklart att man måste kunna lita på att samarbetet fungerar mellan ambulanssjukvård och räddningstjänst. Det måste finnas fungerande rutiner.

Förbundsdirektör Håkan Dahm är högsta chef för Räddningstjänsten Östra Götaland. Han säger att det inträffade kommer att diskuteras vid ett möte 17 december med företrädare för flera myndigheter.
– Vi kommer att gå igenom den här händelsen. Och det finns andra händelser vi kommer att ta upp med Falck, landstinget och polisen för att se vad som har gått bra och vad som har gått dåligt.

Enligt Håkan Dahm är ett självmordsförsök i första hand en angelägenhet för polisen. När polisen begär assistans för att avvärja ett självmordsförsök ska räddningstjänsten hjälpa till.
– Suicid är inte räddningstjänst. Det är viktigt att konstatera.

Vad innebär det?
– För att det ska vara räddningstjänst måste det vara en olycka, säger Håkan Dahm och fortsätter:
– Men det får inte bli en byråkrati kring sådana här frågor. Vi vill värna om medborgarna. Men vi måste ha ett lagutrymme för att göra rätt saker. Vi kan biträda och hjälpa till men det måste ske på uppdrag av den som har ansvaret, i det här fallet polisen.

I mejlet till kommunalrådet skriver ambulanssköterskan: ”Vi har alltså till slut fått en situation där en person fått skador och förmodligen avlidit pga. räddningstjänstens principer.”

Hur ser du på denna kritik, Håkan Dahm?
– Jag vet inte hur jag ska bemöta det. Vi har ju inte orsakat händelsen till en början med. Den här individen har bestämt sig för att försöka genomföra ett självmord.

Per Ryding, områdeschef på Falck ambulanser, har avböjt att kommentera det inträffade:
– Jag kan inte uttala mig om det här specifika fallet på grund av patientsekretessen.

http://mobil.corren.se/default.aspx?id=6224683&p=