Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sjuksköterskor trygga vid traumalarm

Tid att läsa
1minut
Läst

Sjuksköterskor trygga vid traumalarm

16 september 2016 - 00:15
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Intensivvårdssjuksköterskor ger gott betyg åt den egna kompetensen och förmågan att hantera situationen. Men kan känna sig osäkra på andra sätt.

Tillräcklig egen kompetens, men ibland också en känsla av otillräcklighet. Det sammanfattar hur svenska intensivvårdssjuksköterskor upplever att hantera traumlarm. En arbetsuppgift som innebär att de får släppa all pågående verksamhet för den ännu mer akuta situationen.

Det visar en studie gjord av Linda Sandström, specialistsjuksköterska inom operationssjukvård och doktorand i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

300 traumlarm per år

Hon har gjort två delstudier om traumavård. I den ena har hon intervjuat 15 specialistsjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid ett mellanstort svenskt sjukhus, som har ungefär 300 traumalarm om året. Larmen kommer efter allvarliga händelser som bilolyckor, där patienterna har svåra eller livshotande skador.

Studien visar att intensivvårdssjuksköterskorna känner sig trygga med sin utbildning och tycker sig ha god kompetens. De känner sig säkra vad gäller att utvärdera, prioritera och vidta rätt åtgärder för att patienten ska få bästa möjliga vård.

Lämnar sin patient

Men de kan känna sig otillräckliga på andra sätt.

– När traumalarmet går får de lämna patienterna på avdelningen, som också är i stort behov av vård, och springa iväg. Även om andra täcker upp kan de känna sig otillräckliga. Känslan beror på bemanningen, kommunikationen i teamet eller att bottna i svåra situationer som ett skadat barn, säger Linda Sandström.

I studien framkommer att sjuksköterskorna ser det som problematiskt att en traumapatient, efter det första omhändertagandet på akuten, ofta hamnar i samma rum som andra patienter när de slussas vidare till en avdelning.

Vårdfokus