Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Färre patienter till akuten

Tid att läsa
1minut
Läst

Färre patienter till akuten

19 september 2016 - 21:36
0 kommentar/er

Landstingets nya bedömningsbilar visar resultat

Rätt vårdnivå är ledord i landstingets pågående utvecklingsarbete. I december förra året invigdes den första bedömningsbilen som är ett led i den utvecklingen. Bilen är placerad i Karlstad. I maj togs den andra som är placerad i Sunne i bruk.

Wolmer Edqvist är verksamhetschef på ambulanssjukvården på Landstinget i Värmland, han är nöjd med de siffror som en första uppföljning visar. En minskning med 500 patienter till akuten under fyramånadersperiod.

– Dels frigörs ambulansen för akuta fall, dels slipper patienter som inte är akut sjuka vänta i timmar på akuten.

Ingen bår

Bedömningsbilarna är utrustade på samma sätt som ambulanser förutom att man inte har bår eller fixationsutrustning. En sjuksköterska bemannar bilen och åker ensam på utryckning.

Kostnaden för en bedömningsbil jämfört med en ambulans bedömer Wolmer Edqvist till cirka en tredjedel.

Tanken är att avlasta ambulansen och akutvården. Bedömningsbilen ska göra en första undersökning och, med hjälp av jourläkare på telefon, bestämma vilken åtgärd som är nödvändig.

– Från maj till augusti åkte bedömningsbilen på 676 larm, i 21 procent av fallen rekvirerades ambulans, berättar Wolmer Edqvist.

I vart femte fall fick patienten vård på plats hemma, och var fjärde hänvisades vidare till annan vård.

Mest äldre

Äldre multisjuka är de som mest utnyttjar möjligheten. Största andelen är 80–89 år med yrsel, smärta, nedsatthet eller ångest.

Under ett drygt halvår har en sjuksköterska suttit med på SOS-alarm för att hjälpa personalen att bedöma vilka larm som lämpar sig.

– Den satsningen har varit väldigt positiv. Hade vi haft resurser hade det varit önskvärt att fortsätta, säger Wolmer Edqvist.

 

Wermlands-Tidningen