Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Så går vården till på natten

Tid att läsa
1minut
Läst

Så går vården till på natten

19 september 2016 - 21:46
0 kommentar/er

Strömstads-Peter Sanftleben är intensivvårdssjuksköterska och en av dem som kör det som på fackspråk heter single responder-fordon.

Dagtid är bilen stationerad i Munkedal, men mellan klockan 22 på kvällen och 8 på morgonen ska den befinna sig i Strömstads och Tanums kommuner. 1177 Vårdguiden, SOS Alarm och hemsjukvården kan larma ut den till akut sjuka.

Bilen har i stort sett samma utrustning som en ambulans, förklarar Peter Sanftleben och öppnar bakluckan. Här finns bland annat hjärtstartare och möjlighet att koppla in EKG-övervakning, uppkopplad mot Näl:s hjärtspecialist.

– Är det hjärtproblem kan vi börja behandlingen, ge syrgas, blodförtunnande läkemedel och andra mediciner. Är det aktuellt med en kranskärlsvidgning på Näl förbereder vi för det, berättar Peter Sanftleben.

Smärtlindring hör också till det han kan ge, däremot inte läkemedel i största allmänhet. Den som till exempel behöver antibiotika måste träffa en läkare och får därför bege sig antingen till akuten på Näl eller till närmsta nattöppna jourcentral, i Norra Bohusläns fall Dagson på Södergatan i Uddevalla.

– Det är en nackdel med systemet, att man saknar läkarbedömning, säger han.

Sjuksköterskor inte har förskrivningsrätt för läkemedel. I dagläget kan sjuksköterskan i en single responder inte heller analysera om patienten är i behov av antibiotika.

Men möjligheter att klara provtagningar och få ordinationen via läkare på distans kan komma i framtiden, tror Peter Sanftleben.

Andra akuta tillstånd som kräver läkarkontakt kan vara sår som måste sys. Det gör inte sjuksköterskor. Däremot kan de tejpa ett sår.

Fördelen med den mobila enheten är att den är flexibel, säger Peter Sanftleben.

– Och att någon kan komma hem till patienten och göra en bedömning. Det är svårt att bedöma ett tillstånd per telefon, som 1177 och SOS Alarm måste göra.

– När vi åker ut kan en del patienter slippa åka till sjukhus.

Han tar fall med feber som exempel.

– Vi tar puls och blodtryck och mäter andningsfrekvensen. Kan vi utesluta allvarliga tillstånd kan vi ge rådet att avvakta hemma tills vårdcentralen öppnar.

Strömstads Tidning