Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Färre ambulanser utlarmade i år på Gotland

Tid att läsa
2minuter
Läst

Färre ambulanser utlarmade i år på Gotland

17 december 2016 - 15:03
0 kommentar/er

Ett par hundra färre ambulansuppdrag har utförts på Gotland i år, jämfört med samma tid förra året. Slumpen, säger vårdens beställarchef Rolf Forsman.

Rolf Forsman är beställarchef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Gotland och P4 Gotland har förstås frågat honom varför man tydligen ibland måste tjata för att få en ambulans också vid mycket allvarlig skada, med stor blodförlust och svårigheter att själv ordna transporten. Något som ett par personer vittnat om för radion.

En sak i "fallet Emma" han reagerat på var det som sagts om att ett "riktigt larm" skulle gå före när ambulansen, efter stor övertalning, skickades till en kvinna som behövde tre påsar blod, när hon väl kom till lasarettet efter en skallskada. Det reagerar han på som beställningschef inom vården.

– Eventuella andra larm, det tycker inte jag att operatören ska diskutera med den vårdsökande överhuvudtaget, säger han.

Rolf Forsman beskriver att ambulanssjukvården under de senaste åren gått igenom stora förändringar. Framför allt har antalet ärenden ökat kraftigt. Det tog han upp i en tjänsteskrivelse till hälso- och sjukvårdsnämndens politiker tidigt i år. I februari beskrev han läget att antalet uppdrag för ambulanssjukvården på Gotland under 2005 var 4 200. Tio år senare - alltså förra året; 2015 hade antalet uppdrag stigit till 7045. Däribland fanns ett ökande antal prio 1-uppdrag. Alltså de som larmoperatörerna på SOS-alarm bedömt som allvarliga. Men det framgick också av den där statistiken att alla fall kanske inte var så skarpa efter att insatsen kommit fram och patienten fått vård.

Betyder då det att SOS kan sägas larma "för generöst"? Nej, Rolf Forsman har ingen åsikt om hur SOS-larmar ut.

– Det jag kan se är att det är en fortsatt en väldigt hög andel som larmas som "Prio 1". Det ger mig en anledning att tro att man inte underprioriterar eller prioriterar för lågt.

När vårdpolitikerna sammanträdde i mars fick de ta del av statistik som visade att Gotland låg i topp i riket när det gäller utlarmning av Räddningstjänsten IVPA - i väntan på ambulans, det får nog sägas ha bidragit till att riktlinjerna för alarmeringen av IVPA-larmen sågs över. Räddningstjänsten larmas inte lika mycket som tidigare.

Och det har under 2016 också skickats färre ambulanser på Gotland jämfört med samma tid förra året. Ett par hundra färre när P4 Gotland bad om siffror och Rolf Forsman har inte riktigt klart för sig vad den minskningen beror på.

– Det har jag inte riktigt någon förklaring till i det här läget. Det stämmer att det hittills i år minskat med tre procent. Tidigare år har det ökat med fem procent om året och något år väsentligt mer. Men plus minus procent; det är slumpen, säger Rolf Forsman. 

Rolf Forsman säger också att regionens sparkrav inte påverkar hur SOS-operatörerna resonerar kring om ambulans ska skickas eller inte.

– Region Gotland styr inte över SOS Alarms prioriteringsinstruktioner över hur de ska prioritera fallen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6589160