Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Snabb insats vid hjärtstopp i Skåne

Tid att läsa
1minut
Läst

Snabb insats vid hjärtstopp i Skåne

28 december 2016 - 16:29
0 kommentar/er

Snabba insatser är livsviktiga när någon får hjärtstopp. SOS Alarm i Skåne är extra bra på att identifiera larmen rätt och skicka ut ambulans, visar en forskningsstudie.

Av 346 inkommande larm om hjärtstopp bedömdes 86 procent rätt vid SOS i Skåne, av 776 larm i Köpenhamnsregionen var siffran 81 procent.
– Det är bra resultat. I de studier jag sett från andra länder varierar träffsäkerheten mellan 50 och 90 procent, säger Cecilia Andréll, anestesisjuksköterska och doktorand vid Centrum för hjärtstopp på Lunds universitet.

Snabba insatser av ambulanspersonal kan rädda livet på den som fått hjärtstopp.
Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT
De skånska larmoperatörerna prickade rätt på hjärtstoppen något oftare än de danska, trots att Köpenhamns larmcentral bemannas med sjuksköterskor och undersköterskor. I Sverige krävs ingen vårdutbildning, däremot går larmoperatörerna en specialkurs på fem månader.

– Det är svårt att identifiera hjärtstopp när man måste förlita sig på en annan persons bedömning. Men de strukturerade frågescheman som finns fungerar bra, säger Cecilia Andréll.
Larmoperatörernas frågor till den ofta chockade uppringaren är utformade så att diagnosen kan ringas in. Exempelvis om den drabbade "andas normalt", inte bara om hen andas.
Om det snabbt står klart att det är hjärtstopp kan larmoperatören instruera den som ringer att omedelbart sätta igång hjärt- och lungräddning, och skicka ut flera ambulanser med blåljus, eftersom hjärtstopp kräver insatser av flera personer samtidigt.
Siffrorna för överlevnad är ändå dystra för den som får en hjärtattack. Omkring 10 000 personer får varje år hjärtstopp i Sverige, hjärt-lungräddning påbörjar i cirka 5 500 av fallen men färre än 600 överlever.
– De flesta får hjärtstopp hemma, och det krävs ju för det första att någon upptäcker dem, säger Cecilia Andréll.
– Tidig insats med hjärt-lungräddning är oerhört viktigt. Sätts det in hjärtstartare inom två-tre minuter kan 50-70 procent överleva.

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-28/snabb-insats-vid-hjartstopp-i-skane?utm_source=fb&utm_term=2016-12-28T13%3A27%3A07+01%3A00&utm_medium=list-bottom