Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Blåljuspersonal behöver bättre lagskydd

Tid att läsa
1minut
Läst

Blåljuspersonal behöver bättre lagskydd

03 februari 2017 - 11:54
0 kommentar/er

I dag kickar vi i Centerpartiet igång våra kommundagar här i Göteborg. Hundratals centerpartister från hela landet samlas på Clarion Hotel Post. Vi som skriver under kommer ha vårt fokus på trygghetsfrågorna under kommundagarna, inte minst när det gäller utsatta förorter. De sista åren har varit ovanligt våldsamma i Göteborg, med återkommande skjutningar som skapat stor oro hos många göteborgare.

Enligt polisen ägde hela 39 skjutningar rum i Storgöteborg under 2016. Tolv personer skottskadades och sex sköts ihjäl. Året innan var inte bättre, med 35 skottlossningar, 27 skadade och sju som fick sätta livet till. Dessutom sprängdes fyra personer till döds.

Den stora majoriteten av dessa skjutningar skedde i Göteborgs förorter. Faktum är att Göteborg har flest så kallade utanförskapsområden i hela landet, 28 stycken. Sociala insatser är väldigt viktiga för att komma tillrätta med problemen i dessa områden, men samtidigt måste samhället markera mot de fåtal kriminella som sätter skräck i hela stadsdelar. 

Centerpartiet har det senaste året lagt mycket fokus på trygghetsfrågor. För att öka människors trygghet satsar vi 2,4 miljarder på polisen. Det skulle bland annat ge 2 000 fler poliser och dessutom fler civilanställda för att poliserna ska kunna ägna sig åt att förhindra och lösa brott.

Vi vill också skärpa straffen för våld mot blåljuspersonal. Det måste dessutom bli enklare och mer effektivt att bestraffa den som angriper blåljuspersonal eller försöker stoppa en utryckning. Därtill vill vi ge ambulans- och räddningstjänstpersonal samma juridiska skydd mot angrepp som polisen. Vi måste göra allt i vår makt för att skydda de vardagshjältar som rycker ut för att rädda liv.

Utöver fler poliser och hårdare straff vill vi också förbättra utomhusmiljöerna. Kommuner ska kunna söka statligt stöd för insatser i stadsplaneringen, för att skapa tryggare miljöer som efterfrågas av polisen i utvalda utsatta områden. Exempel på åtgärder för tryggare stadsplanering är att sätta in ordentlig belysning, bygga bort gångbroar som det är enkelt att kasta sten ifrån och upprätthålla skötsel av gångvägar.

En ambulansförare som möts av stenkastare vid en utryckning till Biskopsgården, en butiksägare i Gårdsten som rånas på dagskassan eller en småbarnspappa som hamnar mitt i en skottlossning i Hjällbo. Alla dessa är ett stort misslyckande för samhället. Ingen av dessa har tid att vänta längre på kraftfulla åtgärder. Det är hög tid att trygghetsfrågorna på allvar lyfts upp på agendan, inte bara i ord, utan i handling.

Johan Hedin (C)

Rättspolitisk talesperson

Emmyly Bönfors (C)

Ordförande Göteborgscentern  

http://www.expressen.se/gt/debatt-gt/blaljuspersonal-behover-battre-lagskydd/