medvetandegrad - smärtstimulering

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Anonymous

medvetandegrad - smärtstimulering

Inlägg av Anonymous » 27/11 2005 16:23

hej!

när ni bedömer medvetandegrad, hur gör ni smärtstimuleringstest för bästa resultat?

Sara K
ue

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 27/11 2005 19:09

Hej saraK,man kan göra på ett antal olika sätt beroende på syfte. Medvetslös person som ligger på rygg och har fri luftväg är inte speciellt nergången i sin medvetandegrad. Om du vill ta reda på om den medvetslöse har ev. pareser så kan du lägga pennan över nagelbandet och nypa till. Det bästa sättet tycker jag är att "gnugga" knogarna mot bröstbenet. Till slut så kan man trycka till på käken eller strycka fingrarna över ögonfranarna för att se om det finns någon blinkreflex.
// Tomas 8)
intubera mera !!

Lipton

Inlägg av Lipton » 27/11 2005 20:15

Krama kappmuskeln är ytterligare ett sätt.

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 29/11 2005 15:18

Brukar lära ut att nypa till med naglarna över hälsenan (grepp som en hovtång) för att se om det blir reflexreaktion. Men bara om hälsenan är åtkomlig utan hinder. Blir det ingen reflex där, tryck till med en nagel som en symaskinsnål rakt ned i patientens nagelband på ett finger snabbt och distinkt. Får du reflex där men inte på foten finns ev. risken att det är någon skada mellan foten axelpartiet av någon anledning.

Så går det till på mina LABC och HLR-kurser.

Har fått lära mig tidigare att metoden att gnugga knogarna mot revbenen kan vara en tveksam metod. Efter någon form av våld mot bröstpartiet (ex bilbälte vid kollision, spark mm) kan den delen vara så bedövad av traumat att reflex inte utlöser vid den typen av kontroll.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 9/12 2005 11:46

Hej!
I de flesta fall använder jag mig av "gnuggning av bröstbenet"-metoden. Tex. vid intoxer, stroke, eller coma av oklar orsak. Men, ifall patienten sitter/ligger i en svåråtkomlig ställning, eller om trauma mot bålen misstänks brukar jag trycka hårt med tummen på ögonbrynet, en bit in mot näsan (prova på dig själv för att hitta rätt ställe?!?). Det är ett hål med inloppet av en nerv precis där, och ifall man hittar rätt ställe är det ett mycket effektivt sätt.

ambulansflikkan

Inlägg av ambulansflikkan » 10/12 2005 2:52

Medvetandegraden skall bedömas efter svar på central smärtstimulering såvida pat inte reagerar på tilltal alternativt lättare stimuli. Enkelt, pat som avvärjer central smärtstimulering är inte att betrakta som medvetslös enl reaction level scale. GCS är något knepigare men de flesta är medvetslösa vid GCS < 8.

Men varför skatta neurologi under ABC? Visst om pat pratar har man medvetandegraden klar för sig gratis + fri luftväg men om inte så är inte en neurolgisk undersökning det som skall prioriteras under ABC. Perifer smärtstimulering kartlägger pareser och ger inget bra mått på hur djupt medvetslös patienten är utan faller under D (disability) i ABCDE. Att veta om skadan sitter mellan axelpartiet och foten spelar väl ingen roll om den likväl kan sitta i skallen (blödning)? Spineboard+krage sedan får CT:n visa svaret...

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 10/12 2005 11:37

Precis ambulansflikkan!

Varför får jag svaren i GCS. Bakomliggande orsaker kan vara anledning till de svar man får i GCS. En extremt insluten psykpatient kan få 1-1-1 på GCS men ha normala pupillreaktioner, och vara respiratoriskt och cirkulatoriskt stabil. En med ryggskada kan ha fullt på verbalt och ögonsvar men endast 1 på smärtstimulering. Blir missvisande på medvetandegraden. En neurologisk undersökning ger svaren men denna bör göras senare i omhändertagandet.

Central smärtstimulering på bröstbenet eller smärtstimulering av kranialnervsinnerverat område tycker jag är att föredra före nagelbädd.

Har hört en anledning varför man inte ska smärtlindra centralt. Att smärtreaktionen blir starkare och att det skulle ge större rörelser som kan vara till nackdel vid spinala skador.

Lipton

Inlägg av Lipton » 10/12 2005 13:05

Novisen skrev:Har hört en anledning varför man inte ska smärtlindra centralt. Att smärtreaktionen blir starkare och att det skulle ge större rörelser som kan vara till nackdel vid spinala skador.
Borde väl gå att avhjälpa med lite finkänslighet? Jag menar om man smärtstimulerar som ambulansflikkan beskriver så kan man ju göra det för lätt och inte få någon reaktion och man kan göra det som en hydraulisk vedklyv och då få en hiskelig reaktion. Eller så kan man finkänsligt öka trycket efter hand, eller? :?

ambulansflikkan

Inlägg av ambulansflikkan » 10/12 2005 13:13

Jag är själv skolad i RLS, jag kan inte riktigt säg att den är bättre än t.ex. GCS eller tvärtom för den delen. RLS tar ingen hänsyn till verbal förmåga eller ögonöppning vid bedömning av medvetandet. Problemet kommer hos patienter (långliggare på NIVA) som kanske följer med blicken, ingen verbal förmåga och på smärtstim undandragande röresle, dessa brukar bli kallade "två-femmor". Inget lyckat mått GCS skulle ju här vara bättre och kunna mäta förändringar, sedan tycker jag det skall framgå hur man kommit fram till ex GCS 3: E1V1M1 = 3 annars är det lite smått meningslöst nästan.

Patienten bör ju alldeles självklart vara immobiliserad innan man smärtstimulerar centralt. Hinner man i ambulansen tyckar jag man skall göra en ordentlig kontroll av medvetandegraden, men det är under D i så fall... Det bekymrar mig att man står och lär ut detta i en LABC/HLR kurs, då det finns två brister:

1. Det skall inte ingå någon mer än den man får på köpet då man kollar om personen är med, ropa, skaka etc.

2. Metoden som lukas1 beskriver svarar inte på medvetandegrad utan är en dålig kartläggning av pareser.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 10/12 2005 18:05

Lipton! Visst måste det vara som du säger. Men bästa svar(GCS) måste ju även innebära minsta möjliga smärtstimulering!

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 11/12 2005 0:52

Ambulansflikkan

Menar du att immobilisering borde ingå i HLR och/eller LABC-kurs? Blir nog väldigt trångt om tid då även om syftet är vällovligt.

En LABC-kurs tar tre - fyra timmar och vänder sig till lekmän. L-ABCDE utbildningen är betydligt mer omfattande och därigenom mer tidskrävande, och har en annan målgrupp. Naturligtvis vore det mycket bättre om alla fick den senare som grundutbildning med regelbunden repititioner, men så blir det nog tyvärr aldrig.

Även om "min" metod för reflexkontroll (inlärd på en utbildning på SRV) enligt ditt tycke är bristfällig är den lätt att lära för gemene man. En kontroll av kroppens yttre punkter. För den kontrollerande är svaren egentligen onödiga, men för 112:s prioriteringar kan det ha ett värde. En person som efter en fallskada har reflexer i händerna men inte i fötterna kan väl ge en hint om möjliga skadepanoraman? Tidsåtgången (tidsförlusten?) rör sig om ca 5 sekunder och knappast avgörande i sig.

För hjälparen på plats handlar det om att hålla fria luftvägar, kontrollera andningen och eventuellt vid behov utföra andningshjälp och HLR samt att ta hand om öppna blödningar samt förebygga nedkylning och chock. Allt efter att ha bedömt den första parametern - farligt läge. Dessutom att snabbt få iväg ett adekvat larm till 112.

ambulansflikkan

Inlägg av ambulansflikkan » 11/12 2005 1:29

Etablerande av fri uftväg och immobilisering av halsryggen sker under A. Sedan syftade novisen på att rejäl smärtstimulering kanske kan ge skador om pat rör sig för mycket. De bör därför vara bättre immobiliserade när detta sker tycker jag. Men du skriver det själv - ABC är det viktiga, kan man inte kontrollera dessa är det ointressant med neurologin krasst sett.

För larmcentralen är det betydligt viktigare att veta om patienten är medvetslös eller ej. Medvetslös pat = hög risk för ofria luftvägar eller snart ofria luftvägar. Medans information om pareser inte säger dem något om detta. Tänk på att du utbildar medicinskt okunniga personer som helst skall förse larmcentralen med information som inte kan misstolkas. Att trycka i käkvinkeln (ett ställe) torde vara lättare att komma ihåg än två och ger svaret tydligt? Det blir ingen större skillnad i den initiala vården även om vi vet skadepanoramat när vi åker ut, det är alltid ABCDE som gäller. Även om det mest uppenbara är att lårbenet är av på två ställen och benpiporna tittar ut börjar vi på A.

Lipton

Inlägg av Lipton » 11/12 2005 2:13

Jag brukar börja på L, är utbildad av FM och då är ället ganska viktigt! :twisted:

ambulansflikkan

Inlägg av ambulansflikkan » 11/12 2005 3:17

Sjävklart är den egna säkerheten viktig, skadad gör du ingen nytta. Jag avsåg prioriteringen i de åtgärder jag utför i ABCDE i mitt inlägg. Jag hoppas alla förstod det, kanske nu.

Lipton

Inlägg av Lipton » 11/12 2005 11:20

ambulansflikkan, jag förstod. Kunde bara inte låta bli... :D

Skriv svar