Pensi Rescue Oy produkter Busskrasch RescueSALE

november 2018

Ny kylmetod kan rädda liv vid hjärtstopp

12 november 2018 - 11:47
0 kommentar/er

Många som drabbas av hjärtstopp avlider på grund av skador de får när hjärnan utsätts för syrebrist. Nu har svensk forskning upptäckt en ny metod som kan skydda hjärnan – och öka överlevnaden – trots att patienten inte hunnit in till sjukhus än.

– Det är ett kylmedel för att kyla ner hjärnan. Det vi har sett genom att ge denna tidiga kylning redan av ambulanspersonal så finns det en viktig grupp av patienter där en ökad andel blir helt återställda, säger forskare Per Nordberg vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet till TT.

Trafikkaoset innebär trubbel för ambulansförare

09 november 2018 - 20:29
0 kommentar/er

Nu vill ambulanschefen på USÖ, Tomas Carnell, flytta ut en ambulans till Nerikes brandkår för att i allafall en bil ska slippa riskera att hamna i kö när det är bråttom.

– Vi kände att vi måste agera efter att flera händelserapporter kommit in om förseningar. Det är trångt där ute, säger Tomas Carnell, ambulanschef vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Anledningen är de stora trafikomläggningar som gjort att det är stora trafikstörningar i Örebro och runt USÖ.

Ambulansbrist under lopp - regionen kritiseras

09 november 2018 - 20:26
0 kommentar/er

Trots 30-gradig värme gjorde Region Halland inga förstärkningar av ambulansberedskapen inför Falkenbergs stadslopp i somras.

Det fick till följd att två ambulanser fick försöka hantera sex livshotande och ytterligare tre akuta larm på en och en halv timme.

Detta enligt en avvikelserapport från personal på SOS Alarm. 

Fyra prio 1-körningar var direkt relaterade till stadsloppet.

Efter sparkrav – ambulanser kan dras in: ”Skrämmande”

09 november 2018 - 20:24
0 kommentar/er

Färre ambulanser kan bli följden när NU-sjukvården ska spara pengar. ”Det här kan innebära att folk dör eller får bestående skador”, säger Emil Lorentzon, skyddsombud på Vårdförbundet.

NU-sjukvårdens ambulansverksamhet ska spara 19 miljoner kronor inför nästa år. Det är NU-sjukvårdens ledning som fattat beslutet för att få budgeten i balans.

För en vecka sedan presenterade ambulansverksamheten sitt sparförslag. 

Sjuksköterska körde in i port - fick löneavdrag

01 november 2018 - 16:59
0 kommentar/er

Ett ambulansbolag drog 6 000 kronor från sjuksköterskans lön för att han kört in i en port på jobbet. Nu stämmer Vårdförbundet arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Vårdförbundet kräver att lönesumman ska betalas tillbaka och att ambulansbolaget dessutom är skyldiga både sjuksköterskan och förbundet olika skadestånd på sammanlagt 105 000 kronor.

Det kommer fram i Vårdförbundets stämningsansökan till Arbetsdomstolen, gällande ett företag som kör ambulanserna i en del av Östergötland.

Förslag: Specialambulanser ska leda arbetet vid terrorangrepp

01 november 2018 - 16:55
0 kommentar/er

Vid särskilt allvarliga händelser behöver räddningsarbetet ha en tydlig ledning på plats. Hittills har Stockholms läns landsting haft sex stycken ambulanser med beredskap för att fungera som ledningsenheter i händelse av större olyckor eller terrorattentat. Samtidigt har flera olika aktörer varit inblandade i verksamheten.

Nu går landstinget fram med ett förslag om att satsa på tre nya ledningsambulanser som Ambulanssjukvården i Storstockholm AB får ansvaret för att driva.